marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Szampański poncz z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Poncz jest doskonały na niektóre okazje oraz przyjęcia. Z racji panującego karnawału można by zmieszać rum biały z szampanem i wrzucić garść świeżych owoców,m in. pestki granatu,żurawinę.

Szampański poncz z żurawiną

Składniki:

Szampański poncz z żurawiną

 

  • 1 duży szampan "Dorato" lub Igristoje",
  • 1/2 l.butelki rumu białego,
  • 1 butelka wody gazowanej, lub niegazowanej,
  • 30 dag. świeżej lub suszonej żurawiny.

Sposób przygotowania:

Szampański poncz z żurawiną
Do czystej wazy lub dzbanka szklanego do napojów wlać butelkę rumu białego, wodę mineralną gazowaną lub niegazowaną, a potem dopełnić szampanem włoskim lub rosyjskim z nazwami j. w. rozmieszać dużą łyżką lub szklaną chochelką do nalewania. Owoce żurawiny świeżej lub suszonej opłukać w letniej lub ciepłej wodzie. Odsączyć na sitku i dodać do ponczu. Zamiast żurawiny mogą być nawet pestki granatu, które trzeba najpierw wyskrobać łyżeczką na talerzyk i opłukać. Schłodzić i podawać.