Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Waniliowe ciasteczka wyciskane z maszynki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasteczka są rewelacyjne, bardzo kruche rozpływają się w ustach.

Waniliowe ciasteczka wyciskane z maszynki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Waniliowe ciasteczka wyciskane z maszynki

 

  • 30 dag mąki tortowej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu
  • 15 dag zimnego masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 gotowa polewa czekoladowa
  • kolorowa posypka

 

 

Sposób przygotowania:

Waniliowe ciasteczka wyciskane z maszynki
W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka, starte na tarce o dużych otworach zimne masło, olej, aromat i spirytus. Zagnieść elastyczne miękkie ciasto, wybić wałkiem. Ciasto przełożyć do maszynki, wyciskać ciasteczka na nie posmarowaną tłuszczem blaszkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12-15 minut w temp 180 stopni. Polewę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ozdobić zimne ciasteczka, posypać kolorową posypką.
Waniliowe ciasteczka wyciskane z maszynki
Zime masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Waniliowe ciasteczka wyciskane z maszynki
Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto
Waniliowe ciasteczka wyciskane z maszynki
Ciasto przełożyć do maszynki i wyciskać ciasteczka