SUPERPRZEPIS

Babeczki z rabarbarem i bezą

  • 2
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19
Babeczki z rabarbarem i bezą Więcej zdjęć (3)

Kruche babeczki wypełnione smacznym, lekko kwaskowatym kremem z rabarbaru. Na wierzchu bezowa czapeczka dla osłody :)

Składniki:

Babeczki z rabarbarem i bezą

BABECZKI:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%

MASA RABARBAROWA:

BEZA:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Babeczki z rabarbarem i bezą

ETAP 1:

Babeczki z rabarbarem i bezą
Spód babeczek nakłuć widelcem, żeby w trakcie pieczenia ciasto się nie podnosiło.

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i posiekać razem z zimnym masłem i cukrem. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto.

Składniki można połączyć w malakserze. Ciasto włożyć do lodówki na 30 min, a po tym czasie rozwałkować.

Wykrawaczką w kształcie kwiatka wycinać ciasteczka i umieszczać je w foremce na muffinki. Przed pieczeniem schłodzić i nakłuć widelcem spód babeczek.

Piec w temperaturze 190 *C i piec przez ok 10-15 min.

ETAP 2:

Babeczki z rabarbarem i bezą
Żółtka utrzeć razem z mąkami i wlać do rabarbaru.

Rabarbar pokroić na kawałki, dodać cukier i wodę. Podgrzewać na małym ogniu. Gotować, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie.

Dodatkowo można zmiksować blenderem. Żółtka utrzeć z mąkami i dodać do ciepłego rabarbaru. Postawić na mały ogień i podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Nie gotować.

ETAP 3:

Babeczki z rabarbarem i bezą
Do babeczek nałożyć gęsty krem rabarbarowy.

Gorącą masą napełnić upieczone babeczki.

ETAP 4:

Babeczki z rabarbarem i bezą
Białka ubić na sztywno razem z cukrem.

Do białek dodać szczyptę soli i ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać po łyżce cukier. Powinien się całkowicie rozpuścić.

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i wycisnąć rozetki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C i piec ok 20 min do zrumienienia bezy. Smacznego :)