Sposób przygotowania:
Babeczki z rabarbarem i beząETAP 1:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i posiekać razem z zimnym masłem i cukrem. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto.
Składniki można połączyć w malakserze. Ciasto włożyć do lodówki na 30 min, a po tym czasie rozwałkować.
Wykrawaczką w kształcie kwiatka wycinać ciasteczka i umieszczać je w foremce na muffinki. Przed pieczeniem schłodzić i nakłuć widelcem spód babeczek.
Piec w temperaturze 190 *C i piec przez ok 10-15 min.
ETAP 2:
Rabarbar pokroić na kawałki, dodać cukier i wodę. Podgrzewać na małym ogniu. Gotować, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie.
Dodatkowo można zmiksować blenderem. Żółtka utrzeć z mąkami i dodać do ciepłego rabarbaru. Postawić na mały ogień i podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Nie gotować.
ETAP 3:
Gorącą masą napełnić upieczone babeczki.
ETAP 4:
Do białek dodać szczyptę soli i ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać po łyżce cukier. Powinien się całkowicie rozpuścić.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i wycisnąć rozetki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C i piec ok 20 min do zrumienienia bezy. Smacznego :)
LauraLaura
CORAL
mocsłodkości
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2
ciasteczka
robaczek