iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Babeczki z jabłkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Kruche babeczki z dodatkiem prażonych jabłek to pyszny deser idealnie pasujący do kubka gorącej kawy.

Babeczki z jabłkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babeczki z jabłkami

ciasto:

dodatkowo:

  • 50 dag prażonych jabłek z cukrem

Sposób przygotowania:

Babeczki z jabłkami

ETAP 1:

Babeczki z jabłkami
Ciasto zagnieść bardzo szybko i schłodzić.

Mąki wysypać na stolnicę, wymieszać z cukrem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, dodać zimną margarynę, śmietanę i jajko, szybko zagnieść ciasto które schłodzić w lodówce około 1 godziny.

20 małych foremek do babeczek dokładnie wysmarować margaryną. Ciasto po schłodzeniu rozwałkować i wyciąć 20 grubszych krążków i 20 cieńszych krążków.

ETAP 2:

Babeczki z jabłkami
Babeczki napełnić jabłkami i delikatnie zlepić.

Grubszymi krążkami ciasta wylepić foremki i napełnić je jabłkami, przykryć cieńszymi i zlepić delikatnie na brzegach.

ETAP 3:

Babeczki z jabłkami
Babeczki mają jasno złoty kolor po upieczeniu.

Piec w temp. 180st około 25 minut po upieczeniu i wystudzeniu babeczki ostrożnie wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem.