Wiśniak

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis przetestowany,pochodzi z kalendarza kulinarnego.W smaku wytrawna i dobra na zimowe, długie wieczory.

Wiśniak

Składniki:

Wiśniak

 

  • 1l.soku ze świeżych wiśni
  • 0,75 l spirytusu (lub mocniejszej wódki czystej)
  • kilka kropel esencji migdałowej

Sposób przygotowania:

Wiśniak
Sok wlać do gąsiorka i zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną.Odstawić na miesiąc w tem.pokojowej. Raz dziennie potrząsać gąsiorkiem. Następnie sfermentowany sok zagotować. Schłodzić i wlać do niego alkohol i esencję. Dobrze wymieszać i odstawić na co najmniej 5 m-cy. Po tym czasie przecedzić przez watę lub bibułę. Rozlać do butelek.

Tagi:

wiśniak