kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

A la' rafaello

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto proste w wykonaniu , bardzo efektownie wygląda .

A la' rafaello Więcej zdjęć (2)

Składniki:

A la' rafaello

 

  • 2 paczki krakersów po 100 g
  • masa:
  • litr mleka
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 kostki masła
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g płatków migdałowych
  • na posypkę:
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

A la' rafaello
W szklance mleka rozmieszać obie mąki , Resztę mleka wlać do garnka i zagotować je z cukrem i cukrem waniliowym później dodac rozmieszaną mąkę ,cały czas mieszając. Ugotowany budyń ostudzić. Masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać zimny budyń , na koniec wsypać wiórki i drobno pokrajane płatki migdałowe. Na spodzie blaszki ułożyć warstwę krakersów , na niej 1/3 masy i tak powtarzać jeszcze dwie warstwy kończąc na masie. Na patelni roztapiamy masło , wsypujemy cukier , cukier waniliowy i wiórki kokosowe , zasmażamy przez kilka minut aż zbrązowieje , po ostudzeniu posypujemy nim wierzch naszego ciasta. Schładzamy przez kilka godzin w lodówce.
A la' rafaello
Ciasto najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki