jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Ajerkoniak cytrusowy.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tym razem spróbowałam ożywić smak ajerkoniaku aromatem cytrusów dodając nalewki cytrusowej. Efekt wyśmienity!

Ajerkoniak cytrusowy. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ajerkoniak cytrusowy.

 

  • 5 żółtek
  • 300 ml nalewki cytrusowej
  • skórka pomarańczowa i cytrynowa ( po kilka wiórków)
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
  • 100 ml spirytusu

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ajerkoniak cytrusowy.
Żółtka miksujemy z mlekiem skondensowanym na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlewamy cienką strużką cytrusówkę a następnie spirytus. Miksujemy jeszcze chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji. Z wyszorowanej pomarańczy i cytryny ścinamy paseczki skórek.Wkładamy je do ajerkoniaku.Mieszamy. Przelewamy do słoja, zamykamy szczelnie i odstawiamy w chłodne miejsce wstrząsając od czasu do czasu. Po dwóch tygodniach wyjmujemy skórki cytrusów. Przed podaniem przelewamy do karafki.
Ajerkoniak cytrusowy.
Z wyszorowanej pomarańczy i cytryny ścinamy paseczki skórek.Wkładamy je do ajerkoniaku