bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 850]

Nalewka truskawkowo-cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 26

Moja ulubiona nalewka z truskawek z dodatkiem cytryny, ma piękny kolor i jest bardzo smaczna. Zawsze robię ją kiedy truskawki są mocno dojrzałe i słodkie.

Nalewka truskawkowo-cytrynowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Nalewka truskawkowo-cytrynowa

 

  • 3 kilogramy truskawek
  • 2 cytryny
  • 1 kilogram cukru
  • 1 litr wódki
  • 0,5 litra spirytusu

Sposób przygotowania:

Nalewka truskawkowo-cytrynowa
Truskawki oczyszczamy z szypułek, dokładnie myjemy, osuszamy i przekładamy do dużego słoika, zasypujemy cukrem. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na kilka dni żeby truskawki puściły sok, codziennie potrząsamy słoikiem.

Gdy cukier się rozpuści wlewamy wódkę oraz spirytus, wszystko mieszamy, odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Cytryny dokładnie myjemy, sparzamy wrzącą wodą, kroimy w plasterki i dodajemy do nalewki. Słoik zakręcamy i odstawiamy na kolejne dwa tygodnie w ciemne miejsce.

Nalewkę przecedzamy, filtrujemy za pomocą filtrów do kawy, zlewamy do butelek i odstawiamy na trzy miesiące w ciemne miejsce.

Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.
Nalewka truskawkowo-cytrynowa
owoce wsypujemy do słoika, zasypujemy cukrem
Nalewka truskawkowo-cytrynowa
codziennie potrząsamy słikiem żeby cukier się rozpuścił
Nalewka truskawkowo-cytrynowa
do słoika wlewamy alkohol, dokładnie wszystko mieszamy