Sposób przygotowania:
Nalewka truskawkowo-cytrynowa
Truskawki oczyszczamy z szypułek, dokładnie myjemy, osuszamy i przekładamy do dużego słoika, zasypujemy cukrem. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na kilka dni żeby truskawki puściły sok, codziennie potrząsamy słoikiem.
Gdy cukier się rozpuści wlewamy wódkę oraz spirytus, wszystko mieszamy, odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Cytryny dokładnie myjemy, sparzamy wrzącą wodą, kroimy w plasterki i dodajemy do nalewki. Słoik zakręcamy i odstawiamy na kolejne dwa tygodnie w ciemne miejsce.
Nalewkę przecedzamy, filtrujemy za pomocą filtrów do kawy, zlewamy do butelek i odstawiamy na trzy miesiące w ciemne miejsce.
Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.
Gdy cukier się rozpuści wlewamy wódkę oraz spirytus, wszystko mieszamy, odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Cytryny dokładnie myjemy, sparzamy wrzącą wodą, kroimy w plasterki i dodajemy do nalewki. Słoik zakręcamy i odstawiamy na kolejne dwa tygodnie w ciemne miejsce.
Nalewkę przecedzamy, filtrujemy za pomocą filtrów do kawy, zlewamy do butelek i odstawiamy na trzy miesiące w ciemne miejsce.
Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.