pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Amaretti i inne makaroniki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Amaretti (makaroniki) to słodkie migdałowe ciasteczka. Często są stosowane jako składnik aromatyzujący inne desery lub wypieki.

Amaretti i inne makaroniki

Składniki:

Amaretti i inne makaroniki

 

  • 5 białek
  • szklanka cukru pudru
  • 250g obranych, zmielonych migdałów
  • 3 krople aromatu migdałowego
  • łyżeczka soku z cytryny

 

 

 

Sposób przygotowania:

Amaretti i inne makaroniki
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do piany dodać zmielone migdały, aromat, sok z cytryny. Na blachę wyłożoną pergaminem nakładać łyżką małe porcje masy migdałowej. Piec 15 minut w temp. 180 stopni C. Przepis na około 50 ciasteczek. Z tego przepisu można zrobić też inne makaroniki. kakaowe - dodajemy 2 łyżeczki kakao kokosowe - dodajemy 5 łyżek wiórków kokosowych

Tagi:

makaroniki