Sposób przygotowania:
Serowe trójkąty z gruszką
Ser mielimy w maszynce do mięsa. Do przesianej na stolnicy mąki dodajemy zimne masło ,siekamy. Dodajemy zmielony ser, żółtko,cukier waniliowy i szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30 min. do lodówki.
Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, dzielimy gruszki na małe kawałki. Następnie wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok.1/2 cm .
Z ciasta wykrawamy kwadraty 7x7 cm. Na każdym kwadracie kładziemy po kawałku gruszki. Zlepiamy na kształt trójkąta, dociskając brzegi widelcem.
Każdy trójkącik z gruszką smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem perlistym. Układamy gotowe ciasteczka na blasze w małych odstępach.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.190 stopni i pieczemy ok. 20 min.
Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, dzielimy gruszki na małe kawałki. Następnie wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok.1/2 cm .
Z ciasta wykrawamy kwadraty 7x7 cm. Na każdym kwadracie kładziemy po kawałku gruszki. Zlepiamy na kształt trójkąta, dociskając brzegi widelcem.
Każdy trójkącik z gruszką smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem perlistym. Układamy gotowe ciasteczka na blasze w małych odstępach.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.190 stopni i pieczemy ok. 20 min.