Sposób przygotowania:
Ciasteczka ,,Wielkanocne jajeczka''
1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremki w kształcie jajka wycinamy cieniutkie ciasteczka. Następnie układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
2. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 10-15 minut do zrumienienia. Upieczone ciasteczka studzimy.
3. Białko ( powinno być zimne, najlepiej z lodówki ) przekładamy do miski, wsypujemy szczyptę soli i stopniowo dodając cukier puder ucieramy, aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Ilość dodanego cukru zależy od tego jak duże mamy białko.
4. Gotowym lukrem smarujemy wystudzone ciasteczka.
5. Do woreczka strunowego wsypujemy tak około 3 łyżki cukru i odrobinę barwnika, woreczek szczelnie zamykamy i potrząsamy, tak żeby cukier z barwnikiem dokładnie się wymieszał, następnie dodajemy dosłownie kroplę wody, woreczek ponownie zamykamy i całość dokładnie rozcieramy opuszkami palców, aż wszystko dokładnie się połączy.
6. Tak przygotowany cukier wysypujemy na papier do pieczenia i zostawiamy w temperaturze pokojowej do całkowitego wyschnięcia. Jeżeli z cukru zrobią nam się grudki to je lekko rozcieramy. W ten sposób przygotowujemy różne kolory cukru.
7. Ciasteczka posypujemy obficie kolorowym cukrem i odstawiamy do zastygnięcia lukru.
Rady: Kolorowy cukier przygotowałam dzień wcześniej. Używając barwników w żelu nie dajemy wody.
2. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 10-15 minut do zrumienienia. Upieczone ciasteczka studzimy.
3. Białko ( powinno być zimne, najlepiej z lodówki ) przekładamy do miski, wsypujemy szczyptę soli i stopniowo dodając cukier puder ucieramy, aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Ilość dodanego cukru zależy od tego jak duże mamy białko.
4. Gotowym lukrem smarujemy wystudzone ciasteczka.
5. Do woreczka strunowego wsypujemy tak około 3 łyżki cukru i odrobinę barwnika, woreczek szczelnie zamykamy i potrząsamy, tak żeby cukier z barwnikiem dokładnie się wymieszał, następnie dodajemy dosłownie kroplę wody, woreczek ponownie zamykamy i całość dokładnie rozcieramy opuszkami palców, aż wszystko dokładnie się połączy.
6. Tak przygotowany cukier wysypujemy na papier do pieczenia i zostawiamy w temperaturze pokojowej do całkowitego wyschnięcia. Jeżeli z cukru zrobią nam się grudki to je lekko rozcieramy. W ten sposób przygotowujemy różne kolory cukru.
7. Ciasteczka posypujemy obficie kolorowym cukrem i odstawiamy do zastygnięcia lukru.
Rady: Kolorowy cukier przygotowałam dzień wcześniej. Używając barwników w żelu nie dajemy wody.