jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ananasy w cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

wspaniałe ananasy w cieście na podwieczorek

Ananasy w cieście

Składniki:

Ananasy w cieście

 

  • 15 dag mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 puszka ananasów w plastrach
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 tabliczki czekolady
  • 1 kieliszek likieru jajecznego
  • sól
  • skandyzowana skórka pomarańczowa
  • olej

Sposób przygotowania:

Ananasy w cieście
Mąke wymieszać z jajkami, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Następnie dolać tyle mleka, by powstało ciasto o konsystencji gęstej smietany. Krążki ananasa dokładnie osączyć z zalewy. Nabijać je na widelec, zanurzać w cieście i kłaść porcjami na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na bibule. Już usmażone ananasy przechowywać w piekarniku rozgrzanym do temp. 50 stop. C. Roztopioną czekoladę wymieszać z likierem jajecznym. Plastry ananasa ułożyć na talerzykach deserowych. Polać czekoladą, udekorować skórką pomarańczową.