Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Arbuzowe markizy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Puszyste placuszki z owocowo serowym nadzieniem które rozpływa się w ustach.

Arbuzowe markizy. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Arbuzowe markizy.

 

  • szklanka maślanki
  • jajko
  • szklanka mąki
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • łyżka cukru
  • olej do smażenia
  • Nadzienie: 200 g serka o obniżonej zawartości tłuszczu
  • cukier do smaku
  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę arbuza

Sposób przygotowania:

Arbuzowe markizy.
Jajko, maślankę, cukier i sodkę dokładnie razem mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i łączymy z mokrymi składnikami. Na rozgrzanej patelni smażymy placuszki, jeśli mamy dobrą patelnię..możemy smażyć bez tłuszczu. Arbuza kroimy w kostkę, a serek doprawiamy do smaku cukrem i mieszamy aż się rozpuści. Gdy placuszki lekko ostygną, smarujemy je serkiem, układamy warstwę arbuza i przykrywamy drugim plackiem.
Arbuzowe markizy.
Nakładamy po dwie łyżki ciasta na jeden placek.
Arbuzowe markizy.
Arbuza nie kroimy za drobno, aby nam nie powstała wodnista papka.
Arbuzowe markizy.
Serek dosładzamy cukrem lub słodzikiem. To już indywidualna sprawa.

Tagi:

jajko jajka