Arepa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nazywana jest "jedzeniem biedaków"

Arepa

Składniki:

Arepa

 

  • 2 szklanki mąki kukurydzydzianej
  • woda
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Arepa
Przepis nie jest niczym skomplikowanym, należy tylko posiadać tę właściwą mąkę z białej kukurydzy, czyli harina de maiz blanco, zmieszać z odpowiednią ilością wody, kawałeczkiem masła (niekoniecznie) i szczyptą soli , aż postanie odpowiednia konsystencja, na tyle gęsta, by dały się uformować małe kulki, które rozpłaszczone piecze się na specjalnej metalowej kratce, czyli la parilla. Z braku powyższej można użyć półkę z piekarnika, podpartą na odpowiednią wysokość talerzami. Ewentualnie na patelni tak jak się smaży naleśniki . Usmażonego placuszka trzeba po prostu nasmarować masłem i posolić. Jadło to proste, dobre i syte. Nie od parady arepy są nazywane "jedzeniem biedoty". Mąka kukurydziana jest tańsza od tej na prawdziwy chleb. Można też przekroić go wzdłuż do połowy i włożyć jakiś farsz lub rożne składniki. Arepy można też nadziać serem ,mięsem ,warzywami , owocami morza , grzybami smażonymi (pieczarki , borowiki) , można posypać serem żółtym , wszystko pasuje do takiej kanapki co tylko lubimy . Nadzienie pozostawiam dla każdego według jego smaku i pomysłu. Jako dodatek polecam do kanapki sałatki ze świeżych warzyw , (sałata , pomidor , ogórek itp. ) Smacznego .