Sposób przygotowania:
Arepa
Przepis nie jest niczym skomplikowanym, należy tylko posiadać tę właściwą mąkę z białej kukurydzy, czyli harina de maiz blanco, zmieszać z odpowiednią ilością wody, kawałeczkiem masła (niekoniecznie) i szczyptą soli , aż postanie odpowiednia konsystencja, na tyle gęsta, by dały się uformować małe kulki, które rozpłaszczone piecze się na specjalnej metalowej kratce, czyli la parilla. Z braku powyższej można użyć półkę z piekarnika, podpartą na odpowiednią wysokość talerzami. Ewentualnie na patelni tak jak się smaży naleśniki . Usmażonego placuszka trzeba po prostu nasmarować masłem i posolić. Jadło to proste, dobre i syte. Nie od parady arepy są nazywane "jedzeniem biedoty". Mąka kukurydziana jest tańsza od tej na prawdziwy chleb. Można też przekroić go wzdłuż do połowy i włożyć jakiś farsz lub rożne składniki. Arepy można też nadziać serem ,mięsem ,warzywami , owocami morza , grzybami smażonymi (pieczarki , borowiki) , można posypać serem żółtym , wszystko pasuje do takiej kanapki co tylko lubimy . Nadzienie pozostawiam dla każdego według jego smaku i pomysłu. Jako dodatek polecam do kanapki sałatki ze świeżych warzyw , (sałata , pomidor , ogórek itp. ) Smacznego .
Pyza