Sposób przygotowania:
Irańska zupa grochowa a`la Igraszki
Groch wsypujemy do rondelka, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc. W garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy przez 2 minuty pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Kiedy cebula z czosnkiem lekko się zeszkli dodajemy kurkumę – mieszamy i przesmażamy jeszcze 2 minuty.
Do podsmażonej cebuli, dodajemy moczony całą noc (odcedzony ) groch, zalewamy to wszystko bulionem lub woda i gotujemy pod przykryciem około 20 minut.
Po tym czasie dodajemy przepłukany na sicie ryż, posiekaną pietruszkę, kolendrę i szczypiorek i gotujemy kolejne 20 minut lub do momentu kiedy ryż stanie się miękki. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zupa ma być gęsta, jeśli jednak wolimy rzadszą, dolewamy nieco więcej bulionu lub wody.
Zupę serwujemy gorącą, posypaną świeżymi ziołami, smacznego ; )
Do podsmażonej cebuli, dodajemy moczony całą noc (odcedzony ) groch, zalewamy to wszystko bulionem lub woda i gotujemy pod przykryciem około 20 minut.
Po tym czasie dodajemy przepłukany na sicie ryż, posiekaną pietruszkę, kolendrę i szczypiorek i gotujemy kolejne 20 minut lub do momentu kiedy ryż stanie się miękki. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zupa ma być gęsta, jeśli jednak wolimy rzadszą, dolewamy nieco więcej bulionu lub wody.
Zupę serwujemy gorącą, posypaną świeżymi ziołami, smacznego ; )
smokii