Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Irańska zupa grochowa a`la Igraszki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Pożywna, aromatyczna zupa grochowa rodem z Iranu to pyszna propozycja na rozgrzewający obiad w chłodne dni :)

Irańska zupa grochowa a`la Igraszki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Irańska zupa grochowa a`la Igraszki

 

  • 1 szklanka grochu
  • 2 cebule
  • 1, 5łyżeczki kurkumy
  • 1-1,5 litra bulionu warzywnego lub wody
  • ½ szklanki ryżu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Irańska zupa grochowa a`la Igraszki
Groch wsypujemy do rondelka, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc. W garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy przez 2 minuty pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Kiedy cebula z czosnkiem lekko się zeszkli dodajemy kurkumę – mieszamy i przesmażamy jeszcze 2 minuty.

Do podsmażonej cebuli, dodajemy moczony całą noc (odcedzony ) groch, zalewamy to wszystko bulionem lub woda i gotujemy pod przykryciem około 20 minut.

Po tym czasie dodajemy przepłukany na sicie ryż, posiekaną pietruszkę, kolendrę i szczypiorek i gotujemy kolejne 20 minut lub do momentu kiedy ryż stanie się miękki. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zupa ma być gęsta, jeśli jednak wolimy rzadszą, dolewamy nieco więcej bulionu lub wody.

Zupę serwujemy gorącą, posypaną świeżymi ziołami, smacznego ; )
Irańska zupa grochowa a`la Igraszki
groch zalewamy wodą odstawiamy zostawiamy na noc
Irańska zupa grochowa a`la Igraszki
Cebulkę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy ją na maśle
Irańska zupa grochowa a`la Igraszki
Dodajemy kurkumę, groch i zalewamy wszystko bulionem- gotujemy

Tagi:

zupa groch