Kuchnie świata to zarówno bogactwo aromatów, różnorodność potraw, jak też intensywność doznań smakowych. Korzystanie z kuchni innych narodowości rozbudza naszą kulinarną kreatywność, każdy region świata bowiem ma do zaproponowania coś innego.

Kuchnia włoska i kuchnia francuska to dwie najbardziej popularne kuchnie świata. Włosi w swojej kuchni bardzo często wykorzystują warzywa, oliwę, pomidory, parmezan, oregano, bazylia, estragon, tymianek, rozmaryn oraz czosnek. Włosi są bardzo przyzwyczajeni do swojej kulinarnej tradycji. Potrawy kuchni włoskiej są doskonałe w każdym calu, dlatego, że do przygotowania dania wykorzystuje się tylko sprawdzone produkty, nie ma miejsca na zamienniki lub produkty słabej jakości. Tradycją w całych Włoszech jest to, że poszczególne posiłki spożywane są zawsze o tej samej porze dnia.

Kuchnia francuska najczęściej kojarzona jest ze ślimakami, żabimi udkami, serem, bagietkami i winem....a tak naprawdę jest bardzo różnorodna. Sposób przygotowania i wykorzystania produktów jest zależny od tego w jakim regionie Francji jesteśmy. Kuchnia francuska dzieli się na tę wykwintną, drogą oraz codzienną. Jedną i druga łączy doskonały smak.

Kuchnia azjatycka powszechnie uznawana jest za jedną z najbardziej oryginalnych kuchni świata. Należy do niej zarówno kuchnia japońska, wietnamska i chińska, jak również tajska i indyjska. Składnikiem każdego posiłku są warzywa, takie jak soja, papryka czy grzyby. Kuchnia azjatycka jest również bogata w ryby oraz drób. 

Aby poczuć smak orientu, zapach dań kuchni greckiej czy wykwintność sztandarowych potraw kuchni francuskiej, wcale nie trzeba opuszczać domowego zacisza. Wystarczy sięgnąć do odpowiednich przepisów i na ich podstawie przygotować np. typowe włoskie śniadanie, doprawiony egzotycznymi przyprawami tajski obiad czy też zdrową śródziemnomorską kolację.

Kuchnia amerykańska powstała w wyniku mieszania się kultur, które sprawiło, że do do Ameryki dotarły potrawy pochodzące z całego świata. Jest to kuchnia kaloryczna i ciężkostrawna. Do najbardziej typowych przysmaków tej kuchni zaliczamy: hot-dogi, cheesburgery, buffalo wings czy brownies.

W skarbnicy kulinarnej, jaką są kuchnie świata każdy znajdzie coś dla siebie. Wielbicielom ostrych smaków do gustu z pewnością przypadnie kuchnia meksykańska. Przepadającym za mleczkiem kokosowym, trawą cytrynową, świeżym imbirem na pewno zasmakują potrawy w tajskim stylu. Tradycjonaliści nie odmówią sobie pysznej niemieckiej golonki lub litewskich blinów. Smakosze nie omieszkają też zrobić prawdziwej włoskiej pizzy lub oryginalnego hiszpańskiego spaghetti.

Zachęcamy do rozkoszowania się smakami świata!

Zdjęcie: Fotolia
Kuchnia białoruska

Kuchnia białoruska

Przepisy kuchni białoruskiej są spopularyzowane z Polsce, lecz pod innymi nazwami i w zmodyfikowanych wersjach. Wpisują się tzw. kuchnię kresową ‒ pożywną, tłustą i mączną. W wielu tradycyjnych potrawach wschodniego pogranicza pojawiają się ziemniaki. Znane są zwłaszcza babka kartoflana i kiszka ziemniaczana przygotowywane na ich bazie. Można je jeść ze słynną maczanką białoruską, czyli gęstym sosem mięsnym. Istnieje też wiele dań słodkich. Wśród białoruskich deserów wyróżnia się owocowa kułaga.

Kuchnia szwedzka

Kuchnia szwedzka

Kuchnia szwedzka jest zaliczana do najzdrowszych kuchni na świecie. Dania są przygotowywane z lokalnych produktów bogatych w witaminy i minerały. Poza przyrządzanymi na różne sposoby rybami, do tradycyjnych szwedzkich potraw należą: Janssons frestelse (zapiekane ziemniaczki) oraz dania mięsne: köttbullar, pölsa i poronkäristys. Kuchnię szwedzką charakteryzują również pyszne desery (semla, klappgröt), a także znane w całej Skandynawii grzane wino - glögg.

Kuchnia czeska

Kuchnia czeska

Kuchnia czeska słynie z dań mięsnych: polędwicy w śmietanie, steków wołowych i gulaszów wieprzowych. Takie potrawy świetnie pasują do słynnego w całej Europie czeskiego piwa. Oprócz wysokiej jakości trunków Czesi spopularyzowali także swój narodowy przysmak, czyli knedle. Można je zrobić w wersji okrągłych klusek albo pieczywa drożdżowego. Nadają się nie tylko na obiad, ale także na deser ‒ na słodko podaje się je z nadzieniem owocowym i twarogiem.

Kuchnia bułgarska

Kuchnia bułgarska

W kuchni bułgarskiej spotykają się smaki z krajów bałkańskich i bliskowschodnich. Musaka, bakława, djuvec i rakija serwują wszystkie tamtejsze knajpy. Warto jednak spróbować dań mniej typowych dla rejonu Morza Czarnego, a dużo silniej związanych z samą Bułgarią: szopskiej sałatki, gołąbków sarmi, chłodnika tarator oraz mięsnych paluszków kebapcze. Nieodłącznymi ich składnikami są słony ser szopski, kwaśny jogurt i duże ilości soczystej wieprzowiny. Najlepiej smakują z bułgarskim winem.

Kuchnia koreańska

Kuchnia koreańska

W kuchni koreańskiej przygotowuje się posiłki, przede wszystkim, z ryżu, mięsa, makaronu, warzyw oraz soi. Popularne koreańskie potrawy to bibimbap, czyli ryż z warzywami, jajkiem, wołowiną i chili oraz bulgogi cienkie paski wołowiny marynowane w sosie sojowym. Dodatkiem do głównego posiłku może być marchewka po koreańsku, którą przygotowuje się ze startej marchwi, czosnku i oleju słonecznikowego. Popularną przyprawą w Korei jest gochujang. To ostra pasta zrobiona z chili, ryżu, soli oraz soi. Gochujang służy do marynowania mięs lub przyprawiania sosów.

Kuchnia niemiecka

Kuchnia niemiecka

Kuchnia niemiecka jest niezwykle bogata i różnorodna, łączy w sobie elementy kulinarne poszczególnych regionów kraju. Nieprawdziwy jest krążący stereotyp, jakoby Niemcy jedli tłusto i niezdrowo. Potrawy przygotowywane w tradycyjnych niemieckich domach, chociaż nieco przypominają polskie dania, mogą zaskoczyć swoją kompozycją smakową. Ogólnoświatową sławą okryły się niemieckie desery, które chociaż niełatwe w przygotowaniu, rozpieszczają podniebienia swym wyszukanym smakiem.

Kuchnia amerykańska

Kuchnia amerykańska

Kuchnia amerykańska jest jedną z najbardziej lubianych i najbardziej popularnych kuchni na świecie. Charakteryzuje się różnorodnością smaków, a każdy stan ma swoją regionalną potrawę. Kuchnię amerykańską wyróżniają nie tylko fast foody (hamburgery, hot-dogi, coca-cola, frytki), ale również sposób przyrządzania mięs (grillowane steki), a także słodkie desery - pancake, naleśniki z syropem klonowym, brownie, moon pie.

Kuchnia żydowska

Kuchnia żydowska

Smaczna, świeża i aromatyczna – to tylko niektóre cechy kuchni żydowskiej. Znajdują się w niej między innymi sałatki, różne typy mięsa i gęste zupy. Podstawowymi składnikami tej kuchni są cebula, czosnek i imbir. Często dodawane są również takie przyprawy, jak goździki, kminek czy gałka muszkatołowa. Jadane są tylko potrawy koszerne, czyli pozbawione wieprzowiny, niektórych ryb oraz owoców morza. Zakazane jest również łączenie mięsa z mlekiem.

Kuchnia portugalska

Kuchnia portugalska

Dania kuchni portugalskiej stanowią połączenie kuchni śródziemnomorskiej z elementami kuchni z różnych zakątków świata. Chociaż jej potrawy nie są skomplikowane w przygotowaniu, zachwycają swym bogatym repertuarem smakowych doznań. Portugalczycy uwielbiają różnego rodzaju mięsa, owoce morza, ryby i desery. W tradycyjnych kuchniach mieszkańców Portugalii dominują produkty świeże z lokalnych upraw lub kupione na targach rybnych.

Kuchnia gruzińska

Kuchnia gruzińska

W kuchni gruzińskiej dominują mięsa przyrządzane na grillu i dania warzywne z piekarnika, zapiekane z serem i posypane aromatyczną kolendrą. Najbardziej znane są tamtejsze placki chaczapuri z serem i nadziewane pierożki chinkali. W wielu potrawach występują fasola, orzechy, papryka, bakłażan i ziemniaki. Jada się tłusto, ale bardzo smacznie. Biesiadę przy stole kończy najczęściej toast dobrym winem albo gruzińską wódką chacha.

Kuchnia irlandzka

Kuchnia irlandzka

Dania kuchni irlandzkiej, chociaż bardzo proste w przygotowaniu, zachwycają swymi wyszukanymi smakami. Mieszkańcy zielonej wyspy w swojej kuchni wykorzystują przede wszystkim lokalne produkty, które przyrządzanym przez nich potrawom nadają wiejski charakter. Irlandczycy swojego codziennego jadłospisu nie wyobrażają sobie bez baraniny, rodzimych serów, owoców morza oraz owocowych puddingów. Przygotowanie potraw kuchni irlandzkiej pozwala na odkrycie nowych wcieleń doskonale znanych produktów.

Kuchnia libańska

Kuchnia libańska

Kuchnia libańska to najbardziej aromatyczna kuchnia świata, zachwycająca swą różnorodnością i repertuarem orientalnych smaków. Wszystkie potrawy przygotowywane przez Libańczyków odznaczają się bogatą gamą kolorystyczną, a przy tym są bardzo zdrowe. Dania te szczególnie przypadną do gustu wszystkim wegetarianom oraz miłośnikom egzotycznych smaków. Kuchnia libańska nie istnieje bez niezwykle wyrazistych w smaku przystawek, dużej ilości warzyw oraz jagnięciny.

Kuchnia angielska

Kuchnia angielska

Kuchnia angielska charakteryzuje się daniami sycącymi i delikatnymi w smaku. Do najpopularniejszych brytyjskich potraw należą: pudding (placek bożonarodzeniowy z bakaliami), apple pie (ciasto jabłkowe), faggot (pieczona wieprzowina z tłuczonymi ziemniakami i zielonym groszkiem) oraz chips and fish, czyli smażona ryba z frytkami. Dania kuchni brytyjskiej są smaczne i proste w przygotowaniu, ale często tłuste i wysokokaloryczne. Angielskie desery, na przykład sponge cake (ciasto biszkoptowe), uchodzą za najsmaczniejsze na świecie.

Kuchnia argentyńska

Kuchnia argentyńska

Kuchnia argentyńska słynie z potraw z wołowiną, a także ostrych sosów, ziół i przypraw. Najpopularniejszym daniem jest asado, czyli grillowany befsztyk wołowy. Można podawać go z pieczywem, warzywami lub kaszą. Locro to rodzaj gulaszu z kukurydzy, fasoli, ziemniaków, dyni oraz wołowiny. Potrawa ta doskonale syci i rozgrzewa. Choripanem nazywa się kanapki z bagietki, jajek, chorizo (pikantnej kiełbasy wieprzowej), pikli oraz sosów. Można dostać je w niemal każdym sklepie i barze. Za najbardziej znany deser argentyński uchodzi sernik z dżemem pigwowym, czyli queso y dulce.

Kuchnia litewska

Kuchnia litewska

Smaki kuchni litewskiej przypadną do gustu wszystkim miłośnikom treściwych potraw, przygotowywanych z lokalnych produktów. Obecny kształt litewskich dań łączy w sobie najlepsze elementy kuchni państw ościennych. Litwini uwielbiają mięsa, wędliny, zimne przystawki oraz mączne potrawy. Kuchnia naszych północno-wschodnich sąsiadów obfituje w potrawy z wielowiekową tradycją.

Kuchnia egipska

Kuchnia egipska

W egipskiej kuchni łączą się dary morza i plony ziemi. Na północy kraju można skosztować ryb i małż przyprawionych curry, natomiast na południu ‒ pikantnych sosów oraz past z sezamem, kukurydzą, ryżem, bobem i fasolą. Wszystko jest bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku. Ze szczególną starannością przygotowuje się mięso (cielęce, jagnięce, wołowe), które wraz z chlebem aisz stanowi składnik pożywnej shoarmy.

Kuchnia tunezyjska

Kuchnia tunezyjska

Kuchnia tunezyjska należy do typowych pikantnych kuchni arabskich z mieszanką kuchni francuskiej, włoskiej oraz tureckiej. Dominują w niej ostre smaki, głównie za sprawą harissy - pasty z papryczek chilli i czosnku, dodawanej do każdej potrawy. Podstawę kuchni tunezyjskiej stanowią: ryby (głównie tuńczyki), kasza kuskus, baranina, jagnięcina oraz pieczywo. Tunezja słynie również z bardzo słodkich deserów (bakława, assidat zgougou, machrud).

Kuchnia marokańska

Kuchnia marokańska

Tradycyjne potrawy kuchni marokańskiej są niezwykle aromatyczne i zachwycają głębią smaków. Przygotowywane w specjalnych naczyniach i odpowiednio przyprawione stanowią doskonałą namiastkę bogatej kultury świata arabskiego. Tradycyjne dania Marokańczyków znajdą swoich fanów wśród miłośników potraw egzotycznych i o rozbudzającej zmysły gamie kolorystycznej.

Kuchnia chorwacka

Kuchnia chorwacka

Przepisy kuchni chorwackiej są bardzo zróżnicowane, tak samo jak dwa dominujące regiony kulinarne: dalmacki (południowy) i slawoński (północny). Nad Adriatykiem prócz dań popularnych na całych Bałkanach można spróbować wielu ryb i owoców morza, które serwuje się w na dużych, skwierczących półmiskach. Słynne są tamtejsze wędzone wędliny i regionalne sery. W innych częściach kraju częściej jada się dania mięsne. Chorwaci uwielbiają gulasze, potrawy mączne z twarogiem i truflami oraz suszone owoce.

Kuchnia węgierska

Kuchnia węgierska

Kuchnia węgierska (madziarska) należy do kuchni środkowoeuropejskich. Bazą dla większości potraw są mięsa, sezonowe warzywa oraz aromatyczne przyprawy. Podstawowy składnik każdego dania - paprykę - można podawać w różnej postaci: suszonej, marynowanej, duszonej i sproszkowanej. Tradycyjną potrawą jest zupa gulaszowa (guljásleves) oraz jej liczne odmiany (töltött paprika, tokań, pörklöt). Popularne są również langosze, lecsó, a także desery (tort Dobosa, strucla i naleśniki a’la Gundel).

Kuchnia indonezyjska

Kuchnia indonezyjska

Kuchnia indonezyjska nawet w dobie globalnej wymiany produktów jest trudna do odtworzenia, gdyż miesza się w niej ogromna ilość przypraw i owoców, które nie należą do towarów eksportowych. W domowych warunkach można jednak przygotować tempeh, satay czy nasi goreng. Trzeba tylko zaopatrzyć się w produkty, bez których niemożliwe jest gotowanie po indonezyjsku: mleko kokosowe, ryż, makaron, sos sojowy i papryczki chili.

Kuchnia holenderska

Kuchnia holenderska

Kuchni holenderskiej wiele zawdzięcza cała Europa. To Holendrzy pierwsi sprowadzili przyprawy korzenne, nauczyli Europejczyków jeść nożem i widelcem, oni też są wynalazcami pysznych serów, ze słynną goudą na czele. W swojej narodowej kuchni bardzo cenią warzywa, z których przygotowują tylko tam znany stamppot. Serwują też mnóstwo śledzi, choć tradycyjnego obiadu nie wyobrażają sobie bez porcji mięsa. Ich wypieki pachną cynamonem i imbirem, a do ciast i deserów na stole stawiają koniak i adwokat.

Kuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska pachnie oliwą z oliwek, szafranem, tymiankiem i kolendrą. Dzięki niej można nauczyć się łączenia słodkich i pikantnych smaków. Na gorącym Półwyspie Iberyjskim dużym powodzeniem cieszą się chłodniki (zwłaszcza słynne tapas) i lekkie przekąski określane mianem tapas. Rejony nadmorskie obfitują w świeże owoce morza, a górskie ‒ w regionalne sery i wyroby wędliniarskie. W wielu daniach podstawowym składnikiem jest ryż. Posiłki popija się słynnym hiszpańskim winem.

Kuchnia duńska

Kuchnia duńska

W kuchni duńskiej tyle samo jest potraw mięsnych, ile rybnych. Na stołach króluje duet: wieprzowina i śledź. Dużo jada się także kanapek z ciemnym pieczywem, także w wariancie deserowym. Niezbyt popularne są natomiast zupy. Ulubione dodatki Duńczyków to migdały i jarmuż, niebagatelną rolę odgrywa także ziemniak ‒ główny składnik popularnej sałatki ziemniaczanej. Na przystawkę podaje się pasztet z wątroby i ser, a do picia podczas przyjęć ‒ snapsa i słodkie nalewki.

Kuchnia polska

Kuchnia polska

Potrawy kuchni polskiej, chociaż uchodzą za treściwe i niezdrowe, kuszą swym bogatym repertuarem smaków. Nasze rodzime potrawy zachwycają osoby, nawet o najbardziej wyrafinowanych kubkach smakowych i gustach kulinarnych. Nikt nie oprze się delikatnym pierogom z serem czy sytym kotletom schabowym z ziemniakami i kiszoną kapustą. Wspólnym mianownikiem, zróżnicowanej regionalnie, kuchni polskiej są dania, wywodzące się z dawnej tradycji szlacheckiej.

Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska, podobnie jak kuchnia polska, jest ciężkostrawna i tłusta. Na Ukrainie głównie serwowane są dania mączne gotowane na parze (warenyky), do których należą pierogi ruskie, pielmieni oraz młynci. Narodowym daniem jest barszcz ukraiński, ugotowany z buraków, ziemniaków, marchwi i kapusty kiszonej. Popularne zupy to również kapuśniak, juszka i solanka. Potrawy popija się kwasem chlebowym lub sokiem z brzozy.

Kuchnia australijska

Kuchnia australijska

Kuchnia australijska opiera się na potrawach kuchni brytyjskiej, śródziemnomorskiej oraz tajskiej. Obfituje również w lokalne produkty, na przykład egzotyczne owoce i warzywa, zioła, przyprawy oraz owoce morza. Do najpopularniejszych dań kuchni australijskiej należą: pieczeń drobiowa, witchetty grubs (larwa ćmy), mięso i jaja emu, damper (pieczywo pszenne), zupa z groszku i szynki, a także kalmary. Anzac biscuits, czyli ciastka kokosowo-owsiane oraz słodkie lamingtons (ciasteczka biszkoptowe) to znane desery australijskie.

Kuchnia rosyjska

Kuchnia rosyjska

Kuchnia rosyjska to mieszanka kuchni carskiej i chłopskiej. Mroźny klimat oraz liczne posty w obrządku prawosławnym spowodowały, że we współczesnej kuchni rosyjskiej dominują potrawy rybne i mączne (pirożki, pielmieni, bliny, sosicek w cieście) oraz takie, których podstawą przygotowania są warzywa, grzyby i owoce leśne. W Rosji popularne są również zupy (solanka, ucha, szczi, okroszka). Luksusowy towar eksportowy kuchni rosyjskiej stanowi kawior.

Kuchnia turecka

Kuchnia turecka

Kuchnia turecka należy do najbardziej popularnych i lubianych kuchni świata. Podstawowym daniem jest döner kebab, czyli mięso (jagnięcina lub baranina) przyrządzane na obrotowym rożnie. Do potraw podaje się świeże jarzyny, a ulubione warzywo to bakłażan. W kuchni tureckiej popularna jest również oliwa oraz pieczywo (pita, ekmek). Anyżowa wódka, zwana raki, to znany na świecie turecki napój alkoholowy. Desery dzielą się na dwa rodzaje: mleczne oraz słodkie.

Polecane przepisy do kategorii Kuchnie świata

Znaleźliśmy 8904 przepisów w kategorii Kuchnie świata

Kociołek gajowego

Kociołek gajowego

ewaeu ewaeu
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: