Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Babeczki jogurtowe Elfi

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Proste i puszyste jogurtowe babeczki

Babeczki jogurtowe Elfi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki jogurtowe Elfi

 

  • ok 300g jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • szklanka oleju
  • szczypta coli
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Babeczki jogurtowe Elfi
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej więc warto wyjąć je z lodówki kilka godzin przed pieczeniem. Potrzebujemy dwóch misek. W jednej misce mieszamy składniki suche tzn mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier kokosowy i sól. W drugiej misce mieszam jogurt, jajka i olej. Następnie obie miski mieszam razem i wylewam do papierowych papilotek. Ja przed upieczeniem, na wierzch wysypałam czekoladowe groszki ale nie jest to konieczne. Ja je posypałam ponieważ już potem po upieczeniu nic więcej z nimi nie robię. Babeczki piekę w temp 180C przez około 25 minut.
Babeczki jogurtowe Elfi
suche składniki mieszam a następnie dodaję wymieszane mokre składniki
Babeczki jogurtowe Elfi
gotowe ciasto jest dość gęste - wg upodobań można dodać mleka lub oleju
Babeczki jogurtowe Elfi
blaszkę wykładam papilotkami i wylewam po równo ciasta
Babeczki jogurtowe Elfi
na wierzch posypuję czekoladowymi pastylkami i piekę przez 25min

Tagi:

jajko jajka