ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Muffinki lekko migdałowe z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Prosty przepis na smaczne muffinki z kremem. Muffinki wyszły puszyste i miękkie. Polecam do kawy lub herbaty.

Muffinki lekko migdałowe z czekoladą

Składniki:

Muffinki lekko migdałowe z czekoladą

Muffinki:

  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 ml mleka
  • 80 ml oleju
  • 15 ml soku jabłkowego
  • 1 jajko
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 5 kostek czekolady gorzkiej

Krem:

Sposób przygotowania:

Muffinki lekko migdałowe z czekoladą
W osobnych naczyniach wymieszać suche i mokre składniki. Następnie przelać mokre składniki do suchych o krótko zmiksować. Na końcu dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Każdą napełnić do 3/4 wysokości. Piec około 15-20 minut w 180 stopniach. Ostudzić na kratce.

Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fixem. Rozsmarować na ostudzonych muffinkach.

Posypać kolorową posypką.