Sposób przygotowania:
Bagietki pszenne
Z drożdży, cukru oraz łyżki mąki i części lekko podgrzanej maślanki zrób rozczyn. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gotowy rozczyn wymieszaj z mąką, dodaj sól, oliwę i pozostałą lekko ciepłą maślankę. Wyrabiaj gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiaj. Podziel na pół i uformuj dwie bagietki. Przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Ponownie przykryj o odstaw do wyrośnięcia. Ostrym nożem zrób ukośne nacięcia. Formę z wyrośniętymi bagietkami wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz 20-25 minut. Przełóż na kratkę kuchenną do przestygnięcia.
zbysiowa
iziona
msewka
anemon
czekoladka_m
anemon
Dobrych przepisów na bagietki nigdy nie jest za dużo, więc chętnie wypróbuję Twój przepis.
marietta
edytaha
olak13
anemon