SUPERPRZEPIS

Bagietki pszenne

  • 10
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Bagietki pszenne Więcej zdjęć (5)

Domowe bagietki świetnie sprawdzą się na śniadanie, na kanapki do szkoły, a czerstwe na tosty i grzanki.

Składniki:

Bagietki pszenne

 

  • mąka pszenna typ 650 - ½ kg
  • drożdże świeże – 25 g
  • cukier - 1 łyżeczka
  • maślanka – ¾ szk.
  • oliwa – 2 łyżki
  • sól- 1 łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Bagietki pszenne
Z drożdży, cukru oraz łyżki mąki i części lekko podgrzanej maślanki zrób rozczyn. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gotowy rozczyn wymieszaj z mąką, dodaj sól, oliwę i pozostałą lekko ciepłą maślankę. Wyrabiaj gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiaj. Podziel na pół i uformuj dwie bagietki. Przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Ponownie przykryj o odstaw do wyrośnięcia. Ostrym nożem zrób ukośne nacięcia. Formę z wyrośniętymi bagietkami wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz 20-25 minut. Przełóż na kratkę kuchenną do przestygnięcia.
Bagietki pszenne
Z drożdży, cukru oraz łyżki mąki i części lekko podgrzanej maślanki zrób rozczyn.
Bagietki pszenne
Wyrabiaj gładkie i elastyczne ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
Bagietki pszenne
Ciasto podziel na pół i uformuj dwie bagietki.
Bagietki pszenne
Przełóż na kratkę kuchenną do przestygnięcia.