ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Bajaderki z nutką pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mój sposób na biszkopt który nie zechciał wyrosnąć w piekarniku.

Bajaderki z nutką pomarańczy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bajaderki z nutką pomarańczy

 

  • biszkopt kakaowy który nie wyrósł (forma o średnicy 27 cm)
  • 20 szt herbatników Petit Beurre
  • 1 opakowanie skórki pomarańczowej
  • 150 g masła roślinnego
  • 2 czubate łyżki marmolady wieloowocowej
  • pół szklanki mleka (lub więcej)
  • łyżka wiórek kokosowych
  • łyżka płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania:

Bajaderki z nutką pomarańczy
Ostatnio zapomniałam dodać do biszkoptu proszku do pieczenia. Efektem był twardy, niewyrośnięty twór ciastopodobny. W bardzo prosty sposób przekształciłam to coś w pyszną delicję. Oto jak to zrobić: Ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pokruszone herbatniki oraz skórkę pomarańczową. Masło rozpuszczamy w rondelku i wlewamy do reszty składników. Dodajemy marmoladę i mleko. Wszystko mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy (jej konsystencję regulujemy w razie potrzeby mlekiem). Z masy lepimy kule, które obtaczamy w wiórkach kokosowych, płatkach migdałów lub też nie obtaczamy ich wcale. Kule układamy w papilotkach. Bajaderki schładzamy w lodówce przed podaniem, przez około godzinę. Smacznego!
Bajaderki z nutką pomarańczy
Suche, nieudane ciasto można przekształcić w pyszny deser.
Bajaderki z nutką pomarańczy
Najłatwiej będzie rozdrobnić ciasto za pomocą tarki o grubych oczkach.
Bajaderki z nutką pomarańczy
Ciasteczka kruszymy ale na dość spore kawałki.
Bajaderki z nutką pomarańczy
Skórka pomarańczowa nadaje charakteru naszym bajaderkom.

Tagi:

biszkopt