Sposób przygotowania:
Bananowiec
Średniej wielkości tortownicę wyłożyć biszkoptami. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i wystudzić. Banany obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub zmiksować. Żółtko utrzeć z masłem i cukrem waniliowym. Połączyć z tężejącymi galaretkami cytrynowymi i bananami. Masę podzielić na 2 części do jednej dodać kakao. Masę bananową przełożyć do tortownicy na ułożone wcześniej biszkopty najpierw bananową, a jak trochę stężeje masę kakaową Wstawić do lodówki na 1,5 godziny. Galaretkę agrestową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i wystudzić. Na wierzchu ułożyć pokrojone banany. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Schłodzić w lodówce.
Ania Hosz