kamazka439

kamazka439

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 515]

Bananowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

smaczny deser na zimno...

Bananowiec

Składniki:

Bananowiec

 

  • banany 4 sztuki
  • żółtko 1 sztuka
  • masło 15 dag
  • cukier waniliowy
  • galaretka agrestowa 1 sztuka
  • galaretka cytrynowa 2 sztuki
  • biszkopty 15 dag

 

 

Sposób przygotowania:

Bananowiec
Średniej wielkości tortownicę wyłożyć biszkoptami. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i wystudzić. Banany obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub zmiksować. Żółtko utrzeć z masłem i cukrem waniliowym. Połączyć z tężejącymi galaretkami cytrynowymi i bananami. Masę podzielić na 2 części do jednej dodać kakao. Masę bananową przełożyć do tortownicy na ułożone wcześniej biszkopty najpierw bananową, a jak trochę stężeje masę kakaową Wstawić do lodówki na 1,5 godziny. Galaretkę agrestową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i wystudzić. Na wierzchu ułożyć pokrojone banany. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Schłodzić w lodówce.

Tagi:

biszkopt