mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Bananowy Kubuś

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto na bazie Kubusia o smaku bananowym z pyszną cytrynową pianką i brzoskwiniowym dżemem:)

Bananowy Kubuś

Składniki:

Bananowy Kubuś

 

  • biszkopt jasny z 6 jaj
  • 3 szklanki Kubusia (u mnie bananowy)
  • budyń śmietankowy na 1l mleka
  • 2 galaretki cytrynowe
  • dżem brzoskwiniowy (słoiczek)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bananowy Kubuś

Ugotować budyń na soku Kubuś (odlać 1 szklankę soku, rozrobić w niej budyń, można dosłodzić ok.2 łyżek, po czym rozdrobniony wlać do garnka z wrzącym Kubusiem). Jedną galaretkę zrobić wg przepisu na opakowaniu, wylać do płaskiego naczynia, odstawić do zastygnięcia, po czym pokroić w kostkę Drugą galaretkę rozpuścić w 1 i 1/3 szklanki gorącej wody, jak zacznie tężeć, ubijać aż do powstania piany. Biszkopt przekroić na pół. W jednej połowie zrobić kieliszkiem dziury i posypać cukrem pudrem. Z biszkopcików, które wycięliśmy, można skleić dżemem po dwa i otrzymamy wtedy smaczne ciastka.

Gorącą Kubusiową masę wylać na połowę biszkopta.

Na biszkopta z Kubusiem wyłożyć piankę wymieszaną z kostkami glaretki, na to biszkopt z dziurami. W dziury nakładać łyżeczką dżem brzoskwiniowy


Tagi:

biszkopt