Sposób przygotowania:
Mazurek wielkanocny zającKrok 1
Do miski wsypujemy mąkę krupczatkę, dodajemy cukier puder, żółtka i margarynę.Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i do lodówki na 2 godziny.
Schłodzone ciasto wałkujemy, przykładamy szablon i wycinamy nożem 3 zające. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na niego zające.
Pieczemy w 170 stopniach koło 15-20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy masą orzechową cały środek. Ob-ramówkę królika zaznaczamy kuleczkami czekoladowymi. wąsy robimy z rodzynek a ogonek z płatków migdałowych.
Niżej robimy pisanki kolorowe.
Krok 2
galaretkę wsypujemy do młynka i tyle samo cukru miksujemy. Przekładamy do miseczki i dodajemy odrobinę gorącej wody. Mieszamy i mamy lukier niebieski i tak z każdym kolorem identycznie.
marietta
lalunia