lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Mazurek wielkanocny zając

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Wielkanoc to tradycja która jest pięknym świętem i dlatego co roku piekę mazurki, dziś będzie to zając :)

Mazurek wielkanocny zając Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Mazurek wielkanocny zając

Składniki na trzy zające

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 4 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • 5 żółtek

dodatki:

  • rodzynki
  • płatki migdałowe
  • masa orzechowa
  • galaretka niebieska+ tyle samo cukru
  • galaretka czerwona + tyle samo cukru
  • galaretka różowa+ tyle samo cukru
  • czekoladowe kuleczki
  • kółeczka kolorowe

Sposób przygotowania:

Mazurek wielkanocny zając

Krok 1

Do miski wsypujemy mąkę krupczatkę, dodajemy cukier puder, żółtka i margarynę.Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i do lodówki na 2 godziny.

Schłodzone ciasto wałkujemy, przykładamy szablon i wycinamy nożem 3 zające. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na niego zające.

Pieczemy w 170 stopniach koło 15-20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy masą orzechową cały środek. Ob-ramówkę królika zaznaczamy kuleczkami czekoladowymi. wąsy robimy z rodzynek a ogonek z płatków migdałowych.

Niżej robimy pisanki kolorowe.

Krok 2

galaretkę wsypujemy do młynka i tyle samo cukru miksujemy. Przekładamy do miseczki i dodajemy odrobinę gorącej wody. Mieszamy i mamy lukier niebieski i tak z każdym kolorem identycznie.

Mazurek Wielkanocny zając
Do miski wsypujemy mąkę krupczatkę, dodajemy cukier puder.
Mazurek Wielkanocny zając
Dodajemy miękką margarynę i żółtka, zagniatamy ciasto.
Mazurek Wielkanocny zając
Schłodzone ciasto wałkujemy, podsypując mąką.
Mazurek Wielkanocny zając
Przykładamy szablon i wycinamy nożem 3 zające.
Mazurek Wielkanocny zając
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na niego zające .