Sposób przygotowania:
Budyniowa kostka na każdą okazję
Składniki powinny być w pokojowej temperaturze. Formę o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni.
Białka oddzielić od żółtek i ubić je, gdy są prawie ubite dodawać porcjami cukier i ubić na sztywno. Nadal ubijać i dodawać po jednym żółtku. Następnie dodawać porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sitko. Mieszać rózgą delikatnie.
Masę wyłożyć do formy i wstawić ją do piekarnika na 40 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
W garnku zagotować połowę mleka z cukrem ( do smaku ) a w reszcie wymieszać budyń, mąkę i żółtka, wlać do gotującego się mleka.
Mieszać energicznie i gotować do zgęstnienia. Potem zakryć garnek i wystudzić budyń.
Gdy wystygnie miękkie masło utrzeć i dodawać porcjami budyń, wymieszać na gładką masę.
Galaretkę wymieszać z wodą i wystudzić. Śmietany wymieszać z galaretka i odstawić do lekkiego ścięcia.
Pierwszy placek włożyć do blaszki ( umieścić też papier do pieczenia ), nasączyć i posmarować dżemem.
Wyłożyć masę, położyć drugi placek, nasączyć i wyłożyć na wierzch masę śmietanową.
Ciasto schłodzić w lodówce aby dobrze związało.
Białka oddzielić od żółtek i ubić je, gdy są prawie ubite dodawać porcjami cukier i ubić na sztywno. Nadal ubijać i dodawać po jednym żółtku. Następnie dodawać porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sitko. Mieszać rózgą delikatnie.
Masę wyłożyć do formy i wstawić ją do piekarnika na 40 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
W garnku zagotować połowę mleka z cukrem ( do smaku ) a w reszcie wymieszać budyń, mąkę i żółtka, wlać do gotującego się mleka.
Mieszać energicznie i gotować do zgęstnienia. Potem zakryć garnek i wystudzić budyń.
Gdy wystygnie miękkie masło utrzeć i dodawać porcjami budyń, wymieszać na gładką masę.
Galaretkę wymieszać z wodą i wystudzić. Śmietany wymieszać z galaretka i odstawić do lekkiego ścięcia.
Pierwszy placek włożyć do blaszki ( umieścić też papier do pieczenia ), nasączyć i posmarować dżemem.
Wyłożyć masę, położyć drugi placek, nasączyć i wyłożyć na wierzch masę śmietanową.
Ciasto schłodzić w lodówce aby dobrze związało.
mocsłodkości
lukrowanepierniczki
lukrowanepierniczki
ciasteczka
Czekoladka 2