zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Budyniowa kostka na każdą okazję

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Pyszne przekładane ciasto nie tylko na Święta ale i na inne okazje. A nawet bez okazji, każda pora jest dobra na kawałek smacznego ciasta.

Budyniowa kostka na każdą okazję  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Budyniowa kostka na każdą okazję

 

 

  • Biszkopt :
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szk cukru

 

  • Pianka :
  • 1/2 szk śmietany 30 %
  • 1/2 szk śmietany 12 %
  • 1 szk gorącej przegotowanej wody
  • 1 galaretka cytrynowa

 

  • Dodatkowo :
  • 300 ml dżemu wieloowocowego
  • poncz lub woda z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptu

Sposób przygotowania:

Budyniowa kostka na każdą okazję
Składniki powinny być w pokojowej temperaturze. Formę o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni.

Białka oddzielić od żółtek i ubić je, gdy są prawie ubite dodawać porcjami cukier i ubić na sztywno. Nadal ubijać i dodawać po jednym żółtku. Następnie dodawać porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sitko. Mieszać rózgą delikatnie.

Masę wyłożyć do formy i wstawić ją do piekarnika na 40 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.

W garnku zagotować połowę mleka z cukrem ( do smaku ) a w reszcie wymieszać budyń, mąkę i żółtka, wlać do gotującego się mleka.

Mieszać energicznie i gotować do zgęstnienia. Potem zakryć garnek i wystudzić budyń.

Gdy wystygnie miękkie masło utrzeć i dodawać porcjami budyń, wymieszać na gładką masę.

Galaretkę wymieszać z wodą i wystudzić. Śmietany wymieszać z galaretka i odstawić do lekkiego ścięcia.

Pierwszy placek włożyć do blaszki ( umieścić też papier do pieczenia ), nasączyć i posmarować dżemem.

Wyłożyć masę, położyć drugi placek, nasączyć i wyłożyć na wierzch masę śmietanową.

Ciasto schłodzić w lodówce aby dobrze związało. 


Budyniowa kostka na każdą okazję
Pierwszy placek włożyć do blaszki ( umieścić też papier do pieczenia ), nasączyć i posmarować dżemem.
Budyniowa kostka na każdą okazję
miękkie masło utrzeć i dodawać porcjami budyń.
Budyniowa kostka na każdą okazję
Wyłożyć masę na biszkopt w wylożonym dżemem.
Budyniowa kostka na każdą okazję
położyć drugi placek, nasączyć i wyłożyć na wierzch masę śmietanową.