PannaLiliana

PannaLiliana

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Banany w skorupce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Palce lizać:) Każdy kto lubi banany musi spróbować:)

Banany w skorupce

Składniki:

Banany w skorupce

 

  • Na 1 porcję:
  • 1 duży banan
  • 1 jajko
  • mąka
  • mleko
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • 2 gałki lodów waniliowych
  • 1 czekolada mleczna

Sposób przygotowania:

Banany w skorupce
W misce rozbijamy 1 jajko i dolewamy mleka około 4 łyżki stołowe. Dodajemy mąkę tak aby wyszło nam ciasto gęstości naleśnikowego. Banana obieramy i kroimy w plastry. W garnku rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia.(ja używam oleju z odrobiną smalcu). Każdy plaster banana zanurzamy cały w cieście i wrzucamy na tłuszcz. Czekamy aż usmaży się na złoty kolor. banany odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Przekładamy na talerz. Kładziemy do tego gałki lodów i posypujemy tarkowaną czekolada :)