misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 616]

Barszcz czerwony zabielany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny aromatyczny barszcz czerwony w nieco innej odsłonie. Pamiętam taki z dzieciństwa, gdy robiła go nasza mama. Teraz ja robię go swojej rodzinie, która tak samo jak i my kiedyś bardzo go polubiła.

Barszcz czerwony zabielany Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Barszcz czerwony zabielany

 

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony zabielany
Czerwone buraki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy je na mniejsze kawałki. Tak przygotowane wrzucamy do rosołu ( u mnie drobiowo wołowy) dodajemy zgniecione ziarna czarnego pieprzu i gotujemy do miękkości.

Do filiżanki dajemy śmietanę 18% i wlewamy do niej kilka łyżek gotowego barszczu. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy cały czas mieszając.

Podajemy np. z ziemniakami.
Barszcz czerwony zabielany
Czerwone buraki obieramy i dokładnie myjemy
Barszcz czerwony zabielany
Obrane i umyte buraki kroimy na mniejsze kawałki
Barszcz czerwony zabielany
Przygotowane wcześniej warzywa dodajemy do rosoły
Barszcz czerwony zabielany
Ziarna czarnego pieprzy zgniatamy np. za pomocą noża
Barszcz czerwony zabielany
Do filiżanki ze śmietaną dodajemy kilka łyżek barszczu
Barszcz czerwony zabielany
Śmietanę i barszcz dokładnie mieszamy
Barszcz czerwony zabielany
Mieszankę śmietany z barszczem wlewamy do garnka z barszczem
Barszcz czerwony zabielany
Gotowy barszcz podajemy np. z ziemniakami

Tagi:

zupy barszcze