Anna Olson

Anna Olson

Kucharz
[Przepisów: 14]

Terrina z burakiem i kozim serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna wegetariańska przekąska, którą warto przygotować w domu. Idealna na zdrowy lunch lub kolację.

Terrina z burakiem i kozim serem

Składniki:

Terrina z burakiem i kozim serem

 

 

 

  • 340 g sera koziego

 

 

  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

 

  • 1 łyżka posiekanej mięty

 

  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Terrina z burakiem i kozim serem
Gotuj buraki w całości wraz z sokiem z jednej cytryny, przez około 45 minut (aż będą miękkie). Wystudź, obierz i pokrój na możliwie najcieńsze kawałki.

Zmiksuj ser ze śmietaną na jednolitą masę. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i masę serową przełóż do szprycy.

Wnętrze form do muffinek wyłóż burakami tak by się stykały, może to wymagać lekkiego wciśnięcia i ugniecenia. Wciśnij do środka masę serową i przykryj plasterkiem buraka. Schładzaj przez 12 godzin. Przed podaniem wyciągnij z foremki.

Przepis z Polsat Food Network