Sposób przygotowania:
Jarskie kaszotto z warzywamiETAP 1:
Por kroję w półkrążki, obraną marchewkę ścieram na tarce,umyte pieczarki kroję w plasterki.
ETAP 2:
Na patelni rozgrzewam klarowane masło, wrzucam warzywa, przesmażam aż się zeszklą.
ETAP 3:
wsypuję suchą kaszę pęczak, smażę całość 2-3 minuty mieszam od czasu do czasu, wlewam wino, duszę do momentu odparowania wina i wchłonięcia przez kaszę, zalewam bulionem warzywnym , gotuję na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż kaszą będzie miękka- około 30 minut w trakcie doprawiam w trakcie do smaku ziołami, solą i pieprzem.
ETAP 4:
Pod koniec duszenia dodaję osączone z zalewy i pokrojone suszone pomidory,oraz serek topiony, wlewam łyżkę oleju z suszonych pomidorów, mieszam, dusze do momentu rozpuszczenia serka, przekładam potrawę na talerz, posypuję posiekaną natką pietruszki.Podaję od razu.
Życzę smacznego!
Weronika91