Sposób przygotowania:
Bezy z truskawkami
Blachę wyłożyć pergaminem, posmarować cienko olejem. Białka z dodatkiem cukru oraz szczypty soli ubić na sztywną pianę. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego o przedziurawionym rogu zakończonym tulejką i wycisnąć na brytfannę 8 jednakowych krążków o średnicy 8-10 cm i wysokości ok. 1,5 cm. Bezy wstawić do nagrzanego piekarnika i piec je przez godzinę na niewielkim ogniu ok. 100°C. Następnie zdjąć bezy z blachy przy pomocy drewnianej łopatki, ostrożnie, aby się nie połamały i umieścić je na kratce, by przeschły ze wszystkich stron. Śmietankę ubić na sztywno, włożyć do rękawa i tworząc różyczki wycisnąć ją na bezy. Na środku każdej bezy ułożyć truskawkę, po bokach 6 poziomek. Smacznego