Sposób przygotowania:
Biała Pavlova z truskawkami wg Mychy
Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo, po jednej łyżce, dodaję do piany cukier (ciągle ubijam). Na koniec wsypuję przesianą mąkę i wlewam ocet. Na formie wyłożonej papierem do pieczenia, formuję z masy niewielki okrąg o średnicy ok. 22 cm, lekko spłaszczam łyżką wierzch. Przez pierwsze 5 minut piekę Pavlovę w 180*C (bez termoobiegu), a potem zmniejszam temperaturę do 150*C i piekę jeszcze około 1 godziny i 15 minut. Po upieczeniu pozostawiam bezę na ok. 30 minut. Ostudzoną bezę kładę na paterze do góry nogami. Krem: Śmietanę ubijam bez cukru, po czym wykładam ją na bezę. Ciasto pozostawiam na ok. 30 minut w lodówce. Następnie dekoruję wierzch truskawkami. Wstawiam do lodówki.
Kami35
gosia47-47