mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Biała Pavlova z truskawkami wg Mychy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Na zewnątrz beza jest chrupiąca, a wewnątrz cudownie delikatna, piankowa i lekko ciągliwa.

Biała Pavlova z truskawkami wg Mychy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biała Pavlova z truskawkami wg Mychy

 

  • Beza:
  • 6 białek
  • 300 g miękkiego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka białego octu winnego

 

  • Dodatkowo:
  • 400 ml słodkiej śmietanki
  • 2 szklanki truskawek, umytych, bez szypułek i przekrojonych na połówki

Sposób przygotowania:

Biała Pavlova z truskawkami wg Mychy
Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo, po jednej łyżce, dodaję do piany cukier (ciągle ubijam). Na koniec wsypuję przesianą mąkę i wlewam ocet. Na formie wyłożonej papierem do pieczenia, formuję z masy niewielki okrąg o średnicy ok. 22 cm, lekko spłaszczam łyżką wierzch. Przez pierwsze 5 minut piekę Pavlovę w 180*C (bez termoobiegu), a potem zmniejszam temperaturę do 150*C i piekę jeszcze około 1 godziny i 15 minut. Po upieczeniu pozostawiam bezę na ok. 30 minut. Ostudzoną bezę kładę na paterze do góry nogami. Krem: Śmietanę ubijam bez cukru, po czym wykładam ją na bezę. Ciasto pozostawiam na ok. 30 minut w lodówce. Następnie dekoruję wierzch truskawkami. Wstawiam do lodówki.
Biała Pavlova z truskawkami wg Mychy
Białka ubijam na sztywno, dosypuję cukier
Biała Pavlova z truskawkami wg Mychy
Na blasze wyłożonej pergaminek formuję okrąg z piany z białek
Biała Pavlova z truskawkami wg Mychy
Upieczoną i ostudzoną bezę wykładam na paterę do góry nogami
Biała Pavlova z truskawkami wg Mychy
Na wierzch bezy wykładam ubitą śmietanę, wyrównuję

Tagi:

beza bezy