aniabrodawska

aniabrodawska

Starszy Kucharz
[Przepisów: 45]

Biszkoptowy budzik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

W sam raz na urodziny dla dziecka

Biszkoptowy budzik

Składniki:

Biszkoptowy budzik

 

  • CIASTO
  • szkl. mąki
  • szkl. cukru
  • 5 jaj
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka margaryny

 

  • DO PRZEŁOŻENIA
  • słoiczek dżemu
  • 1 op. kremu waniliowego

 

  • DEKORACJA
  • polewa z gorzkiej czekolady
  • żelki
  • pierniczki
  • ciastka w kształcie rurek do wskazówek

Sposób przygotowania:

Biszkoptowy budzik
Makę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka i cukier, ucieramy na gładką masę. Pieczemy w wysmarowanej margsryną tortownicy ok.40 minutw temp. 190 stopni C. Krem robimy według przepisu na opakowaniu. Cukier z sokiem z cytryny i łyżką wody ucieramy lukier. Zimne ciasto kroimy na 3 krążki. Dolny smarujemy dżemem, przykrywamy środkowym, smarujemy kremem. Na wierzchnim krążku polewą robimy duże koło i pierścień z żelków,a z rurek wskazówki. Możemy na różne sposoby zrobić zegar, według własnego uznania. - smacznego -