marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Blok marchewkowy z bakaliami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Herbatniki pokruszyć,rodzynki namoczyć w rumie.Resztę składników ubić,dodać pozostałe,wymieszać,włożyć do formy.Wstawić do lodówki na 12g

Blok marchewkowy z bakaliami.

Składniki:

Blok marchewkowy z bakaliami.

 

  • 5 paczek herbatników 50 g.,
  • 5 torebek budyniu waniliowego lub czekoladowego bez cukru,
  • 5 łyżek startej białej lub mlecznej czekolady,
  • 6 dużych marchwii,
  • 10 ml.rumu,
  • garść suszonych bakalii,np.orzechy i rodzynki,
  • kostka masła,
  • 2 jajka,
  • 300 g.cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Blok marchewkowy z bakaliami.
Herbatniki wypakować i pokruszyć,marchewki obrać,umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,orzechy obrać i posiekać,a rodzynki opłukać i namoczyć na kilka minut w rumie.Jajka ubić z
cukrem pudrem na parze,dodając stopionego i wystudzonego masła.Wsypać do masy kolejno budynie,startą czekoladę białą lub mleczną,starte marchewki i bakalie.Wymieszać składniki z pokruszonymi herbatnikami,przełożyć masę do keksówki i wstawić
na 12 godzin do lodówki,przykrywając deser folią aluminiową lub nawet zawinąć go w nią.Deser można kroić dopiero na drugi dzień po wyjęciu z lodówki i zdjęciu folii.Podawać blok na talerzykach
deserowych.