Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Brzoskwinie w kremie z białego wina

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 4/5 głosów: 1

W garnku na parze ubijamy do białości żółtka z cukrem i wanilią. Zamykamy

Brzoskwinie w kremie z białego wina

Składniki:

Brzoskwinie w kremie z białego wina

 

  • 6 dojrzałych brzoskwiń
  • 6 żółtek
  • 200 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 300 g białego wytrawnego wina

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie w kremie z białego wina
W garnku na parze ubijamy do białości żółtka z cukrem i wanilią. Zamykamy ogień, ale garnek z kremem pozostawiamy na parze i dodajemy powoli wino, ciągle ubijając, aż krem będzie miał konsystencję musu. Przelewamy do kompotierki lub mniejszych miseczek czy pucharków i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Aby ładnie obrac brzoskwienie ze skórki, wrzucamy je na chwilkę do gotującej wody, obieramy, dzielimy na pół, wyjmujemy pestkę. Wkładamy jeszcze ciepłe brzoskwinie do zimnego kremu i podajemy.

Wartość tego deseru to kontrast między zimnym kremem i ciepłymi owocami.