allice

allice

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Brzoskwinie zapiekane z konfiturą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny deser na ciepło jak i na zimno.

Brzoskwinie zapiekane z konfiturą

Składniki:

Brzoskwinie zapiekane z konfiturą

 

  • 1 kg brzoskwiń,
  • 1/3 szklanki konfitury z wiśni,
  • 100 ml wiśniówki,
  • 5 białek,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej,
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie zapiekane z konfiturą
Brzoskwinie rozkroic na pół, wyjąc pestkę i obrac ze skórki. Ułożyc w naczyniu żaroodpornym, miejsca po pestce wypełnic konfiturą wiśniową i skropic wiśniówką. Białka ubic z cukrem pudrem na sztywna pianę, dodac skórkę pomarańczowa i wymieszac. Białka wyłożyc na brzoskwinie i posypac cynamonem. Zapiekac w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Podawac na ciepło lub na zimno.