mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Brzoskwiniowa fantazja

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jest lekkie, stanowi pyszne połączenie biszkoptu z brzoskwiniową masą, w której są delicje, całość wieńczy galaretka z brzoskwiniami:)

Brzoskwiniowa fantazja

Składniki:

Brzoskwiniowa fantazja

 

  • Biszkopt:

 

  • 3 jaja
  • 6 łyżek cukru (100 g)
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek mąki (125 g)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa brzoskwiniowa:

 

  • puszka brzoskwiń (ok. 800 ml)
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki brzoskwiniowe (każda po 80 g)

 

  • Inne:

 

  • delicje brzoskwiniowe (ok. 22-24 szt.)
  • polewa czekoladowa lub galaretka brzoskwiniowa

 

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowa fantazja
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać cukier. Nadal ubijając, dodawać po 1 żółtku. Do ubitych jajek wlać olej oraz wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Piec w 170 stopniach przez ok. 30 minut.
Jeśli biszkopt wyjdzie za suchy, można go nasączyć odrobiną syropu z brzoskwiń.

Masa brzoskwiniowa: połowę brzoskwiń i 3/4 szklanki soku zmiksować. Śmietanę ubić z cukrem. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce zmiksowanych brzoskwiń. Galaretki rozpuścić w 300ml wody. Tężejące wlać do masy.

Kolejność: na biszkopt wlać połowę masy. Wstawić do lodówki. Gdy stężeje ułożyć delicje i zalać resztą masy. Całość znów wstawić do lodówki.

Wierzch: udekorować wg. uznania polewą czekoladową lub galaretką

Resztę brzoskwiń można wykorzystać:
1. pokroić w drobną kostkę i dodać do masy
2. ułożyć na wierzchu pod galaretkę.

Tagi:

biszkopt