aggnieszkaa

aggnieszkaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 24]

Budyń z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny, pożywny i szybki deserek

Budyń z jagodami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Budyń z jagodami

 

  • 1 duży budyń waniliowy
  • 0,75l mleka
  • 3łyżki cukru
  • słoiczek jagód

Sposób przygotowania:

Budyń z jagodami
Nalewamy na dnie wody do rondelka i wstawiamy na kuchenkę. Gdy woda zacznie wrzeć wlewamy pół litra mleka oraz cukier. Należy zamieszać, aby cukier się nie przypalił i pozostawić do zagotowania. W tym czasie w pozostałej ilości mleka rozmieszać budyń. Gdy mleko zacznie się podnosić, zmniejszyć ogień wlać rozmieszany budyń i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając zwiększyć ogień i gdy się już zagotuje ściągnąć na bok. Wlać otrzymaną masę do salaterek wypłukanych zimną wodą. Na wierzch wyłożyć porcję jagód i gotowe!
Budyń z jagodami
Gdy mleko zacznie się podnosić, zmniejszyć ogień wlać rozmieszany budyń i dokładnie wymieszać
Budyń z jagodami
Ciągle mieszając należy zadbać aby budyń się nie przypalił i jednocześnie doprowadzić do zagotowania