mala-madzia

mala-madzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 47]

Budyniowa tarta

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo łatwy i smaczny deser dla wielbicieli budyniu w nieco odmienionej formie :)

Budyniowa tarta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Budyniowa tarta

 

  • 2 duże banany
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 litr mleka
  • kolorowe cukry do ozdoby

Sposób przygotowania:

Budyniowa tarta
Silikonową formę do tarty smarujemy olejem. Z pół litra mleka odlewamy ok 3/4 szklanki i wsypujemy do niej opakowanie budyniu waniliowego z 2 łyżkami cukru i mieszamy dokładnie przez cały czas do zagotowania pozostałego mleka. Gdy mleko zaczyna się gotować, zmniejszamy ogień na najmniejszy i dosypujemy do budyniu 2 płaskie łyżki żelatyny, energicznie mieszamy i od razu wlewamy powoli do gotującego się mleka. Mieszamy aż budyń zacznie gęstnieć. Następnie gorącą masę budyniową wylewamy do silikonowej formy i czekamy aż stężeje. Kroimy banany na grubsze plasterki, które układamy na stężałym budyniu. Przygotowujemy budyń czekoladowy podobnie jak waniliowy. Pod koniec gotowania dorzucamy pokruszone kawałki gorzkiej czekolady - mieszamy i gorący wylewamy na banany. Czekamy aż stężeje. Przykrywamy deser dużym talerzem i odwracając na drugą stronę zdejmujemy formę. Dekorujemy kolorowym cukrem.
Budyniowa tarta
Przy otwartym balkonie masa budyniowa szybciej stężeje ;)
Budyniowa tarta
Na masie waniliowej rozkładamy grubsze plasterki banana.
Budyniowa tarta
Budyń z kawałkami czekolady wylewamy na banany.
Budyniowa tarta
Wyjęty z formy deser gotowy do ozdoby :)