Z_kuchni_i_ogrodu

Z_kuchni_i_ogrodu

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

Bulion warzywny w 10 minut

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki bulion warzywny robiony inaczej niż zwykle

Bulion warzywny w 10 minut Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bulion warzywny w 10 minut

 

  • 3 średnie cebule
  • 4 średnie marchewki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka oleju
  • 2 listki laurowe
  • 2 gałązki tymianku i kilka łodyżek pietruszki bez listków
  • kilka ziaren czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Bulion warzywny w 10 minut
Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach a jeśli nie chcesz ronić łez przy cebuli wrzuć ją do robota kuchennego i rozdrobnij. Rozgrzj łyżkę oleju w garnku i wrzuć rozdrobnione warzywa, zioła i przyprawy. Smaż przez kilka minut aż uwolnią się wszystkie aromaty. Zagotuj 1.7 litra wody w czajniku i wrzątkiem zalej warzywa w garnku. Zagotuj nie przykrywając garnka.Gotuj przez kilka minut ale nie za długo bo bulion straci swój aromat. Przecedź bulion przez sitko.
Bulion warzywny w 10 minut
Podsmaż rozdrobnione warzywa na łyżce oleju aż uwolnią się aromaty
Bulion warzywny w 10 minut
Zalej podsmażone warzywa 1.7 l wrzącej wody z czajnika
Bulion warzywny w 10 minut
Przecedź bulion przez sitko. Możesz go zamrozić lub przechować w lodówce
Bulion warzywny w 10 minut
Bulion ma żółciutki kolor. Możesz go użyć do zup

Tagi:

beza bezy