Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Bulionowo-pomidorowa popitka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nie wiem jak Wy ale ja ( a i reszta Rodziny) lubię mieć do niektórych II Dań ,,popitkę" tzn. bulion lub inną czystą zupę w filiżance.

Bulionowo-pomidorowa popitka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bulionowo-pomidorowa popitka

 

  • 300 ml mocnego bulionu drobiowego
  • 300 ml soku pomidorowego
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka drobnych listków tymianku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • cukier brązowy do smaku

 

Sposób przygotowania:

Bulionowo-pomidorowa popitka
Zmieszać w garnku bulion z sokiem pomidorowym ( włożyłam zamrożony bulion i rozmroziłam go w soku). Dodać koncentrat i zagotować całość .Doprawić zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą brązowego cukru. Otrzeć z gałązki młode -małe listki tymianku. Zupę rozlać do bulionówek ( filiżanek lub kubeczków) - posypać dla dekoracji i smaku listkami tymianku. Podawać ciepłą ale nie gorącą -musi mieć temperaturę odpowiednia do picia. *Miałam zamrożony ** Użyłam Pudliszek pikantny
Bulionowo-pomidorowa popitka
Rozmrozić w soku pomidorowym bulion drobiowy z zapasu ( z zamrażarki)
Bulionowo-pomidorowa popitka
Dołożyć dwie czybate łyżeczki koncentratu pomidorowego
Bulionowo-pomidorowa popitka
Zagotować bulion z sokiem i doprawic go do smaku
Bulionowo-pomidorowa popitka
Usiekać drobno młode listki swieżego tymianku

Tagi:

pomidory