motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Buraczki do obiadu 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Buraczki podaje się na zimno do obiadu

Buraczki do obiadu 3 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Buraczki do obiadu 3

 

  • 1,5 kg buraczków
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szkl. gęstej śmietany
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka startego chrzanu

Sposób przygotowania:

Buraczki do obiadu 3
Buraczki myjemy i dajemy do garnka z wodą. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Zimne buraczki obieramy, kroimy i mielimy przez maszynkę do mięsa razem z chrzanem. Do zmielonych buraczków dodajemy śmietanę, cukier i ocet. Wszystko dokładnie mieszamy. Te buraczki można podawać na słodko. Wtedy zamiast chrzanu dajemy więcej cukru.
Buraczki do obiadu 3
Ugotowane buraczki obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki
Buraczki do obiadu 3
Pokrojone buraczki mielimy przez maszynkę do mięsa razem z chrzanem
Buraczki do obiadu 3
Do zmielonych buraczków dodajemy śmietanę, ocet i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy.