Sposób przygotowania:
Sałatka z kolorowych, pieczonych warzyw
✅ Dynię przepołowić, odciąć końce, następnie ostrym nożem przekroić na pół i wydrążyć pestki łyżką. Główki brukselki umyć, oczyścić, usunąć zewnętrzne liście i odciąć szypułki. Marchewkę przekroić wzdłuż na pół, następnie na krótkie kawałki. Grubo pokrojone orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni. Z owocu granatu ostrym nożem odciąć górną część jak pokrywkę, później zdjąć pokrywkę i owoc podzielić na części, ostrożnie nacinając łupinę od góry do dołu wzdłuż widocznych segmentow ( błonek ) dzielących owoc wewnątrz na ćwiartki. W ten sposób jest łatwo owoc otworzyć i wydłubać łyżką nasiona. Aby nasiona wydrążyć z komór i uniknąć rozchlapywania i plam należy nasiona wydłubać w dużej misce pod wodą, wtenczas nasiona opadną na dno, a biały miąższ i białe skórki będzie łatwiej zebrać. Później przełożyć zawartość garnka z nasionami na sito i ponownie nasiona przepłukać, aby usunąć pozostałe skórki.
✅ SOS WINEGRET : do słoiczka ze szczelną zakrętką wlać oliwę z oliwek, ocet winny, sok z cytryny, następnie dodać musztardę, pieprz i sól. Później zakręcić szczelnie słoik i energicznie nim potrząsać, aż się dobrze połączą składniki.
✅ WARZYWA : na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć dynię, ziemniaki, brukselkę, machewkę i czerwoną cebulę. Następnie całość polać oliwą z oliwek, posypać solą, czarnym pieprzem, świeżymi liśćmi szałwii, tymiankiem i wymieszać rękami. Teraz włożyć do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec przez około 15 minut w 220°C / Górne - Dolne żródło ciepła /, lub do momentu, aż będą miękkie i złocistobrązowe. Później upieczone warzywa przełożyć na podgrzane talerze, posypać uprażonymi orzechami włoskimi i pestkami owocu granatu.
✅ SOS WINEGRET : do słoiczka ze szczelną zakrętką wlać oliwę z oliwek, ocet winny, sok z cytryny, następnie dodać musztardę, pieprz i sól. Później zakręcić szczelnie słoik i energicznie nim potrząsać, aż się dobrze połączą składniki.
✅ WARZYWA : na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć dynię, ziemniaki, brukselkę, machewkę i czerwoną cebulę. Następnie całość polać oliwą z oliwek, posypać solą, czarnym pieprzem, świeżymi liśćmi szałwii, tymiankiem i wymieszać rękami. Teraz włożyć do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec przez około 15 minut w 220°C / Górne - Dolne żródło ciepła /, lub do momentu, aż będą miękkie i złocistobrązowe. Później upieczone warzywa przełożyć na podgrzane talerze, posypać uprażonymi orzechami włoskimi i pestkami owocu granatu.