Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 429]

Sałatka z kolorowych, pieczonych warzyw

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ta sałatka z pieczonych warzyw, sprawi, że traci mniej składników odżywczych niż podczas gotowania - co więcej, pieczona, tworzy aromaty i wspaniałe nutki smakowe.

Sałatka z kolorowych, pieczonych warzyw Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z kolorowych, pieczonych warzyw

 

  • 10 orzechów włoskiech (80 g.)
  • 1 owoc granatu (pestki)

 

  • SOS WINEGRET
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek (140 ml)
  • 3 łyżki octu winnego (15 ml)
  • 1 łyżka musztardy dijon (20 g.)
  • 1/2 łyżki soku z cytryny (3 ml)
  • czarny pieprz (świeżo zmielić)
  • sól

 

  • WARZYWA
  • 1/2 dyni piżmowej (obrać / pokroić w kostkę)
  • 10 młodych małych ziemniaków (320 g. / przepołowić)
  • 15 główek brukselki (400 g. / przepołowić)
  • 1 duża marchewka (200 g. / obrać)
  • 2 czerwone cebule (180 g. / poćwiartować)
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • czarny pieprz (świeżo zmielić)
  • liście szałwii (świeże lub suszone)
  • tymianek (suszony)

Sposób przygotowania:

Sałatka z kolorowych, pieczonych warzyw
✅ Dynię przepołowić, odciąć końce, następnie ostrym nożem przekroić na pół i wydrążyć pestki łyżką. Główki brukselki umyć, oczyścić, usunąć zewnętrzne liście i odciąć szypułki. Marchewkę przekroić wzdłuż na pół, następnie na krótkie kawałki. Grubo pokrojone orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni. Z owocu granatu ostrym nożem odciąć górną część jak pokrywkę, później zdjąć pokrywkę i owoc podzielić na części, ostrożnie nacinając łupinę od góry do dołu wzdłuż widocznych segmentow ( błonek ) dzielących owoc wewnątrz na ćwiartki. W ten sposób jest łatwo owoc otworzyć i wydłubać łyżką nasiona. Aby nasiona wydrążyć z komór i uniknąć rozchlapywania i plam należy nasiona wydłubać w dużej misce pod wodą, wtenczas nasiona opadną na dno, a biały miąższ i białe skórki będzie łatwiej zebrać. Później przełożyć zawartość garnka z nasionami na sito i ponownie nasiona przepłukać, aby usunąć pozostałe skórki.

✅ SOS WINEGRET : do słoiczka ze szczelną zakrętką wlać oliwę z oliwek, ocet winny, sok z cytryny, następnie dodać musztardę, pieprz i sól. Później zakręcić szczelnie słoik i energicznie nim potrząsać, aż się dobrze połączą składniki.

✅ WARZYWA : na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć dynię, ziemniaki, brukselkę, machewkę i czerwoną cebulę. Następnie całość polać oliwą z oliwek, posypać solą, czarnym pieprzem, świeżymi liśćmi szałwii, tymiankiem i wymieszać rękami. Teraz włożyć do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec przez około 15 minut w 220°C / Górne - Dolne żródło ciepła /, lub do momentu, aż będą miękkie i złocistobrązowe. Później upieczone warzywa przełożyć na podgrzane talerze, posypać uprażonymi orzechami włoskimi i pestkami owocu granatu.
Sałatka z kolorowych, pieczonych warzyw
Włożyć do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec przez około 15 minut w 220°C / Górne - Dolne żródło ciepła /, lub do momentu, aż będą miękkie i złocistobrązowe.
Sałatka z kolorowych, pieczonych warzyw
Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warzywa - polać oliwą z oliwek, posypać solą, pieprzem, szałwią, tymiankiem i wymieszać rękami.
Sałatka z kolorowych, pieczonych warzyw
Do słoika wlać oliwę z oliwek, ocet winny, sok z cytryny, następnie dodać musztardę, pieprz i sól - zakręcić szczelnie słoik i energicznie nim potrząsać, aż się dobrze połączą składniki.
Sałatka z kolorowych, pieczonych warzyw
Dynię przepołowić i wydrążyć pestki łyżką - brukselkę oczyścić i usunąć zewnętrzne liście - marchewkę przekroić na krótkie kawałki - orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni - z owocu granatu wydłubać łyżką nasiona.