Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Chleb na zakwasie z siemieniem lnianym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Domowy,ciemny chleb na zakwasie z dodatkiem siemienia lnianego i kminku

Chleb na zakwasie z siemieniem lnianym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb na zakwasie z siemieniem lnianym

 

  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego

 

 

  • 100 g mąki orkiszowej razowej

 

 

  • 1 szklanka wody

 

 

  • 2 płaskie łyżki siemienia lnianego

 

  • 1 płaska łyżka kminku

Sposób przygotowania:

Chleb na zakwasie z siemieniem lnianym
W szklanej misce wymieszać ze sobą mąki,zakwas i wodę.Dodać sól oraz siemię lniane i kminek,wymieszać.Miskę przykryć lnianą ściereczką,odstawić do wyrośnięcia na ok.1,5 godziny.Po tym czasie przemieszać ciasto chlebowe łyżką.Keksówkę wysmarować masłem i posypać płatkami owsianymi.Przełożyć ciasto do keksowki,przykryć ponownie ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.Keksówkę z wyrośniętym ciastem wstawić do zimnego piekarnika,ustawić temperaturę pieczenia na 200 C i piec przez ok. 1 godzinę.Można jeszcze pod koniec wyciągnąć z keksówki i dopiekać bez niej.Smacznego:)
Chleb na zakwasie z siemieniem lnianym
Chleb należy piec przez ok godzinę,można też dopiec wyciągnięty z foremki.