Sposób przygotowania:
Podpłomyki według JoannyWykonanie:
Do misy wsypujemy przesianą mąkę chlebową i sól. Do cieplej wody wkładamy drożdże i mieszamy z cukrem do rozpuszczenia. W mące robimy dołek i wlewamy rozpuszczone drożdże, delikatnie mieszamy, powstaje zawiesina. Zostawiamy na 15 minut przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Po 15 minutach wyrabiamy ciasto które zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy ja na mniejsze części. Wałkujemy małe koła smarujemy je oliwą z oliwek. Formę wykładamy papierem do pieczenia kładziemy nasze placki i posypujemy ziołami i pieczemy 5-7 minut w 180 stopniach. Moje koła były większe więc je pokroiłam na cztery, wyszły takie małe trójkąty. Podajemy jeszcze ciepłe, takie są najsmaczniejsze. Można jeść jako przekąskę lub dodatek do zup .
skuter5
lukrowanepierniczki