Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1308]

Słodkie bułeczki ,,Wielkanocne zajączki''

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Bułeczki są bardzo pyszne, pulchne i słodkie. Możemy je upiec do wielkanocnego koszyka. Ucieszą każdego malucha.

Słodkie bułeczki ,,Wielkanocne zajączki''

Składniki:

Słodkie bułeczki ,,Wielkanocne zajączki''

Ciasto:

  • 3 dag świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 i pół szklanki mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Słodkie bułeczki ,,Wielkanocne zajączki''

Wykonanie ciasta:

Słodkie bułeczki ,,Wielkanocne zajączki''
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Drożdże dokładnie rozcieramy z jedną łyżką cukru, mąki i połową ciepłego mleka. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosły.

Do mąki wbijamy jajko, dodajemy cukier, cukier waniliowy, olej i wyrośnięte drożdże, na koniec stopniowo wlewamy pozostałe ciepłe mleko i zagniatamy mięciutkie ciasto.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia.

Wykonanie bułeczek:

Słodkie bułeczki ,,Wielkanocne zajączki''
Następnie z ciasta formujemy bułeczki zajączki.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem równych części.

Następnie każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, na podłużny niezbyt gruby placek.

Z jednej strony nacinamy nożem formując uszy, każde ucho odwijamy na drugą stronę.

Przygotowanie do pieczenia:

Słodkie bułeczki ,,Wielkanocne zajączki''
Następnie przygotowane zajączki układamy do pieczenia.

Uformowane zajączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

Między bułeczkami zostawiamy odstępy ponieważ jeszcze urosną.

Odstawiamy na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce.

Pieczenie:

Słodkie bułeczki ,,Wielkanocne zajączki''
Wyrośnięte zajączki pieczemy do zrumienienia.

Przed pieczeniem każdemu zajączkami robimy oczy np. trzonkiem drewnianej łyżki. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

Upieczone studzimy i podajemy.