Sposób przygotowania:
Słodkie bułeczki ,,Wielkanocne zajączki''Wykonanie ciasta:
Drożdże dokładnie rozcieramy z jedną łyżką cukru, mąki i połową ciepłego mleka. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosły.
Do mąki wbijamy jajko, dodajemy cukier, cukier waniliowy, olej i wyrośnięte drożdże, na koniec stopniowo wlewamy pozostałe ciepłe mleko i zagniatamy mięciutkie ciasto.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia.
Wykonanie bułeczek:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem równych części.
Następnie każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, na podłużny niezbyt gruby placek.
Z jednej strony nacinamy nożem formując uszy, każde ucho odwijamy na drugą stronę.
Przygotowanie do pieczenia:
Uformowane zajączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Między bułeczkami zostawiamy odstępy ponieważ jeszcze urosną.
Odstawiamy na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce.
Pieczenie:
Przed pieczeniem każdemu zajączkami robimy oczy np. trzonkiem drewnianej łyżki. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Upieczone studzimy i podajemy.
skuter5
Babeczka35
Dokładnie tak :) Polecam :)