zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Chleb pszenno jaglany na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Moja kolejna wariacja chlebowa na zakwasie. Chleb pszenny z dodatkiem maki jaglanej i zakwasu pszennego. Odkąd mam porównanie zakwasu żytniego i pszennego ten pszenny bardziej do mnie przemawia.

Chleb pszenno jaglany na zakwasie

Składniki:

Chleb pszenno jaglany na zakwasie

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno jaglany na zakwasie
Do misy robota wlać wodę, dodać zakwas i cukier i wymieszać. Jeżeli zakwas jest młody można dodać odrobinę drożdży.

Potem wsypać obie mąki wymieszane z sola i wyrabiać ciasto hakiem 10 minut. Naczynie zakryć folią spożywczą i odstawić ciasto w ciepłe miejsce do podrośnięcia.

Może to zająć kilka godzin. Gdy podwoi objętość przełożyć ciasto do wysmarowanego olejem i wysypanego mąką garnka ceramicznego, zakryć folią i zostawić do ponownego wyrośnięcia.

Gdy wyrośnie ciasto posmarować białkiem wymieszanym z odrobiną wody i posypać złotym lnem. Chleb piec 15 minut w 220 stopniach a potem 45 w 200 ( w zależności   od piekarnika /) Upieczony wystudzić na kratce i dopiero wtedy kroić.