zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2420]

Chleb na zakwasie z pestkami dyni i prażoną cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Mój kolejny chlebek na pszennym zakwasie. Troszkę za bardzo mi się przypiekł ale był pyszny. Do tego wystarczy samo masło, ja tak lubię.

Chleb na zakwasie z pestkami dyni i prażoną cebulą

Składniki:

Chleb na zakwasie z pestkami dyni i prażoną cebulą

 

Sposób przygotowania:

Chleb na zakwasie z pestkami dyni i prażoną cebulą
W misie robota z hakiem umieścić drożdże, cukier oraz wlać wodę oraz dodać zakwas i wymieszać. Mąki oraz sól wymieszać, wsypać do misy i mieszać. W trakcie mieszania ciasta wsypać pestki dyni i cebulkę i mieszać ciasto 5 - 7 minut. Potem misę zakryć folią spożywczą i zostawić ciasto do wyrośnięcia.

Gdy ładnie podrośnie formę o wymiarach 30 x 14 cm ( może być kwadratowa lub okrągła ) wysmarować olejem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto ( powinno być kleiste ) i oprószyć wierzch mąką, zostawić zakryte folią do podrośnięcia do brzegów blaszki.

Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 10 minut potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 40 minut. ( Czas pieczenia zależy od tego jaki mam piekarnik ). Upieczony chleb wystudzić na kratce.