Sposób przygotowania:
Chlebki wielkanocne do koszyka
1. Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem, 2 łyżkami mąki pszennej i połową ciepłego mleka, tak żeby nie było grudek. Następnie rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłym miejsce. Masło przekładamy do garnka, roztapiamy i lekko studzimy.
2. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, sól, jajko, przestudzone masło i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby ładnie wyrosło.
3. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części i na posypanej mąką stolnicy formujemy podłużne zgrabne chlebki. Uformowane chlebki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły.
4. Przed samym pieczeniem chlebki z wierzchu nacinamy lekko nożem.
5. Po tym czasie chlebki pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 minut do zrumienienia.
Upieczone studzimy.
2. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, sól, jajko, przestudzone masło i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby ładnie wyrosło.
3. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części i na posypanej mąką stolnicy formujemy podłużne zgrabne chlebki. Uformowane chlebki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły.
4. Przed samym pieczeniem chlebki z wierzchu nacinamy lekko nożem.
5. Po tym czasie chlebki pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 minut do zrumienienia.
Upieczone studzimy.
lukrowanepierniczki
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Bardzo polecam :)
Babeczka35
Najwyżej jeden dzień wcześniej, tak żeby świeże były :)
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Super cieszę się :)
Czekoladka 2
Babeczka35
Polecam :)