Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1308]

Chlebki wielkanocne do koszyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Pyszne, delikatne i maślane chlebki. Możemy je upiec do wielkanocnego koszyka. Z przepisu wychodzi 8 chlebków.

Chlebki wielkanocne do koszyka

Składniki:

Chlebki wielkanocne do koszyka

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Chlebki wielkanocne do koszyka
1. Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem, 2 łyżkami mąki pszennej i połową ciepłego mleka, tak żeby nie było grudek. Następnie rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłym miejsce. Masło przekładamy do garnka, roztapiamy i lekko studzimy. 

2. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, sól, jajko, przestudzone masło i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby ładnie wyrosło. 

3. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części i na posypanej mąką stolnicy formujemy podłużne zgrabne chlebki. Uformowane chlebki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły.

4. Przed samym pieczeniem chlebki z wierzchu nacinamy lekko nożem. 

5. Po tym czasie chlebki pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 minut do zrumienienia. 

Upieczone studzimy.