Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Chłodnik z botwiny wg Elfi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Idealne danie na ciepłe dni

Chłodnik z botwiny wg Elfi

Składniki:

Chłodnik z botwiny wg Elfi

 

  • 1 pęczek botwiny
  • 5 rzodkiewek
  • duży ogórek świeży
  • duży kubek jogurtu naturalnego 300-400ml
  • 0,5 szklanki kefiru
  • 2 łyżeczki barszczu błyskawicznego w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • koper

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik z botwiny wg Elfi
Botwinę dokładnie myję, buraczki obieram i całość drobno siekam.Wkładam ją go garnka i zalewam odrobiną wody tylko tyle aby przykryła warzywka - przyprawiam do smaku solą i pieprzem, wsypuję barszcz błyskawiczny - gotuję do miękkości i czekam aż wystygną. W tym czasie rzodkiewki kroję w cienkie ćwierć talarki. ogórka obieram i kroję w drobną, nie za grubą kostkę. Koperek płuczę w wodzie i drobno siekam. Czosnek wyciskam. Następnie wrzucam wszystkie składniki do garnka z botwiną i zalewam jogurtem i kefirem (muszą być schłodzone). Dodaję szczyptę cukru i ewentualnie doprawiam jeszcze solą i pieprzem wg uznania i wszystko dokładnie mieszam. Podawać mocno schłodzony

Tagi:

barszcz