Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Zupa z selera naciowego z ryżem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Bardzo prosta i bardzo smaczna zupa z bardzo zdrowego selera naciowego, z natką pietruszki i ryżem poleca się na obiad :)

Zupa z selera naciowego z ryżem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa z selera naciowego z ryżem

 

  • 1 łyżka masła
  • 4-5 łodyg selera naciowego
  • 2 liście laurowe
  • 1 ziele angielskie
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2-4 szklanki domowego bulionu warzywnego (lud drobiowego )
  • ½ szklanki ryżu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka startego parmezanu (opcjonalnie )

Sposób przygotowania:

Zupa z selera naciowego z ryżem
W garnku rozpuszczamy masło i przesmażmy przez 5 minut pokrojony w plasterki seler. Kiedy seler się zeszkli i delikatnie zmięknie, dodajemy do niego liście laurowe, ziele angielskie i posiekaną natkę pietruszki , zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem 15 minut.

Po tym czasie wsypujemy opłukany na sicie ryż, przykrywamy i gotujemy zupę do miękkości ryżu tj. jakieś 15-20 minut. 

Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, serwujemy gorącą ( można posypać startym parmezanem ), smacznego ; )  
Zupa z selera naciowego z ryżem
Seler przesmażamy na maśle aż delikatnie się zeszkli
Zupa z selera naciowego z ryżem
Dodajemy posiekaną pietruszkę przyprawy i smażymy 1-2 minuty

Tagi:

zupa seler