Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Zupa pomidorowa z naleśnikiem i ziołowym serkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Moja rodzina uwielbia pomidorową z ryżem lub domowym makaronem, ale tym razem przygotowałam zupę z naleśnikiem i ziołowym twarożkiem. Wyszło pysznie i aromatycznie. Taka miła odmiana od tradycyjnej pomidorowej.

Zupa pomidorowa z naleśnikiem i ziołowym serkiem

Składniki:

Zupa pomidorowa z naleśnikiem i ziołowym serkiem

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka śmietany 12 %
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • suszona natka pietruszki według uznania
  • sól do smaku
  • biały pieprz mielony do smaku

Naleśniki:

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • 20 dag serka ziołowego

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z naleśnikiem i ziołowym serkiem
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i wkładamy do garnka. Marchewki i pietruszki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do mięsa. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.

2. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je, a wywar przecedzamy. Warzywa wrzucamy z powrotem do przecedzonego wywaru. Do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki. Śmietanę mieszamy z mąką i kilkoma łyżkami gorącego wywaru, przelewamy do zupy, zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem białym.

3. Składniki na naleśniki miksujemy na gładkie odpowiedniej konsystencji ciasto. Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju. Usmażone naleśniki zwijamy w ruloniki i kroimy jak makaron.

4. Na talerze nakładamy porcje zupy, pokrojonych naleśników i serka ziołowego. Podajemy.